Economie

Sumă record pentru programele destinate IMM-urilor

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/05_ziua/mihestean.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Opt programe cu finanţare nerambursabilă au primit pentru anul acesta 115 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2011.</p>

Programele derulate de Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Cluj (OTIMMC) în anul precedent vor fi continuate şi în 2012, de această dată sumele fiind suficiente pentru a acoperi finanţarea în cazul a12.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, la nivel naţional.

Primul program care va lua startul anul acesta, pe 15 februarie este „Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”, cunoscut ca SRL-D.

Programul permite persoanelor care aveau cel mult vârsta de cel 35 de ani la înfiinţarea unei societăţi comerciale de tip SRL-D să beneficieze de un credit nerambursabil de până la 10.000 de euro, care să constituie maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile. Gama de cheltuieli e mult mai largă decât în cazul celorlalte programe, astfel că tinerii pot deconta cheltuielile cu salariile, cu chiria sau serviciile de contabilitate.

Depunerea aplicaţiilor se va putea face peste puţin timp şi în cazul celorlalte şapte programe. Acestea „vor demara la jumătatea lui martie deoarece se lucrează la proceduri, urmând ca la 5 zile după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial să se poată aplica pentru obţinerea fondurilor nerambursabile”, potrivit directorului OTIMMC Cluj, Mircea Miheştean (foto).

Iniţiativa nu lipseşte tinerilor clujeni!


Regiunea Nord-Vest se află pe primele poziţii în cazul programelor dedicate microîntreprinderilor derulate de Guvern, atât la număr de aplicaţii, cât şi la contracte încheiate.

Din cele aproximativ 301 de firme de tip SRL-D, înmatriculate în judeţ 69 au semnat contractele, reprezentând 20% din numărul acordurilor încheiate la nivel naţional, potrivit datelor OTIMMC.

De altfel, regiunea se află pe primul loc pe ţară la număr de acorduri încheiate, cu 47% din totalul contractelor.

Şi în ceea ce priveşte programul START ne aflăm pe primul loc, de această dată la egalitate cu regiunea de dezvoltare Sud. Un număr de 39 de IMM-uri din regiunea Nord Vest vor primi finanţare prin acest program, proiectele acoperind 30% din valoarea programului naţional.

Şi programul Mihail Kogălniceanu a avut mare trecere în rândul întreprinzătorilor locali. Astfel că au fost depuse peste 400 de aplicaţii la OTIMMC, 90% fiind acceptate, până în acest moment semnându-se 45 de contracte la nivelul judeţului şi 118 la nivelul regiunii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter