Economie

Preţul locuinţelor a coborât sub pragul psihologic

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/03/06 blocuri strada dambovitei _sc_21.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În Cluj-Napoca a fost înregsitrată cea mai mare scădere de preţ din ţară la apartamente, într-un an.</p>

După o creştere uşoară înregistrată în ultima lună a anului trecut, preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au mai scăzut în ianuarie cu 0,8%.

Valoarea actuală, de 940 euro/mp util, în medie, este cu 4,6% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenţă la nivel de oraş înregistrată în ţară.

Scăderea de preţ a fost accentuată pe segmentul apartamentelor noi, unde preţul a suferit o contracţie de 2% în ultimele treizeci de zile, ajungând la valoarea de 887 euro/mp util. Pe de altă parte, preţul apartamentelor vechi a stagnat în ianuarie, evoluţia de +0,1% nefiind semnificativă, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 981 euro/mp util, în prima lună a anului, stagnând în ultimele treizeci de zile. Această valoare este însă cu 3% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Pe categorii de apartamente, cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor şi al unităţilor cu trei camere, unde a fost constatată o creştere de preţ de 0,5%. Valoarea actuală a preţurilor medii cerute este apropiată de cea înregistrată la începutul anului trecut, cea mai mare diferenţă, de 4,7%, fiind întâlnită în cazul apartamentelor cu trei camere.

Clujenii, cel mai puţin interesaţi de achiziţii

„Luna ianuarie a adus multă mişcare pe sectorul rezidenţial în majoritatea oraşelor analizate. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Braşov şi Ploieşti, +0,8%, în timp ce în Cluj a fost atinsă cea mai mare scădere”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Optimismul proprietarilor, la nivel naţional, alimentat de o creştere a interesului potenţialilor cumpărători în comparaţie cu ultima perioadă a anului trecut a avut ca rezultat oscilaţii de preţ la multe categorii de apartamente. Astfel, valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru prima lună a anului a ajuns la valoarea de 999 euro/mp util, valoare cu 0,8% mai ridicată decât în decembrie 2011. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.031 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 3,1% mai mici, se arată în comunicatul emis de portal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter