Economie

Dosare penale pentru munca la negru

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/emilian-rosca.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />12 firme din Cluj care au angajat persoane fără forme legale s-au ales cu dosar penal din luna mai a anului trecut şi până în prezent.</p>

Din mai 2011, legea prevede închisoare de până la trei ani pentru angajarea la negru a mai mult de cinci persoane.

Cel mai recent caz este al unei firme de recrutare personal din Satu-Mare care îşi desfăşura activitatea în Cluj-Napoca. Aceasta a atras zeci de persoane cu salarii mari şi alte facilităţi, dar nu le-a întocmit contracte de muncă. Ar putea fi vorba chiar despre un prezumtiv caz de înşelăciune, potrivit conducerii Inspectoratului Teritorial Muncă (ITM) Cluj.

Firma SC Centurion Investments Group SRL din Satu-Mare a promis către zeci de persoane salarii de 2.900 lei pe lună, pachete SPA şi o masă pe zi fără a le asigura însă contracte de muncă. Cei de la firmă au fost prinşi de inspectorii ITM Cluj, cu ajutorul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

„Am avut nevoie de ajutorul Serviciul Secret al MAI pentru că poate fi vorba de un prezumtiv caz de înşelăciune. Multor persoane li s-a promis un pachet salarial atractiv, iar mulţi şi-au lăsat locurile de muncă pentru a veni la Cluj”, a precizat Emilian Roşca (foto), inspectorul şef al ITM Cluj. El a explicat că firma a recrutat persoane care să se ocupe de organizarea unui congres internaţional pe tema produselor bio şi care urma să aibă loc la Cluj-Napoca în luna aprilie. Firma a reuşit ca în luna decembrie să aibă 70-80 de angajaţi.

Inspectorii ITM au aflat că societatea şi-a desfăşurat activitatea în mai multe locaţii din oraş, prima dintre acestea fiind pe Calea Baciului nr. 2-4, iar ulterior s-au mutat la Grand Hotel Italia. Roşca a menţionat că firma a fost evacuată din ambele locaţii pentru neplata facturilor.

Au fost prinşi la Hotel Napoca

În luna decembrie a anului trecut, inspectorii ITM au aflat că firma are o activitate ad-hoc în incinta Hotelului Napoca, astfel că au reuşit să îi prindă pe angajaţii SC Centurion Investments Group SRL. Au fost găsite 11 persaone care nu aveau contracte de muncă, iar 24 semnaseră contractele după începerea activităţii. Emilian Roşca a subliniat că totalul angajaţilor fără forme legale a fost de 44.

Firma a fost amendată cu 50.000 lei pentru că nu a trimis către ITM datele angajaţilor pentru înregistrarea electronică a contractelor de muncă.

Riscă închisoare până la 3 ani

ITM Cluj a întocmit societăţii şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj pentru că avea peste cinci angajaţi fără forme legale, iar legea permite, începând din mai 2011, întocmirea unui dosar penal pentru astfel de situaţii. Administratorul firmei riscă până la trei ani de închisoare.

Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Dosar penal şi pentru o firmă de confecţii textile

Cu dosar penal s-a ales şi o firmă din Cluj-Napoca, din domeniul confecţiilor textile care avea mai mulţi angajaţi fără forme legale. Inspectorii ITM Cluj au făcut un control în ianuarie 2012, ocazie cu care a descoperit 17 persoane aflate în activitate, din care opt nu aveau contracte de muncă, iar nouă semnaseră contractele cu mult după ce începuseră munca.

12 dosare penale pentru muncă la negru

Emilian Roşca a declarat că din mai 2011 până în prezent au fost întocmite 12 dosare penale pentru firmele care au angajat persoane fără forme legale. Dintre acestea, nouă au fost înregistrate anul trecut, iar trei anul acesta. În cazul celor 12 firme care s-au ales cu dosar penal au fost descoperite 164 de persoane angajate la negru.

În judeţul Cluj există aproximativ 21.000 de firme active care transmit date despre contractele de muncă în sistemul electronic. Dintre acestea, 4.000 sunt verificate anual de inspectorii ITM Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter