Economie

Bani de la Guvern pentru investiţiile Bosch şi DeLonghi

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/bosch-factory.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Guvernul va sprijini investiţiile Bosch şi DeLonghi de la Cluj, prin acordarea de ajutor de stat.</p>

Primul-ministru Emil Boc a discutat joi la Palatul Victoria cu o delegaţie a grupului german Bosch şi a celui italian DeLonghi.

Delagaţia Grupului Bosch a fost condusă de Guenther Gauß, vicepreşedinte executiv al diviziei Automotive Electronics. Reprezentanţii companiei germane i-au prezentat premierului Emil Boc planurile de extindere a companiei în zona Cluj.

Bosch: 77 mil. euro

Producătorul german de componente auto Bosch va concesiona, în judeţul Cluj, un spaţiu de producţie de 215.000 metri pătraţi pentru o investiţie în valoare totală de 77 milioane euro, potrivit datelor prezentate ieri premierului Emil Boc de către conducerea Bosch. Compania estimează că vor fi create, într-o primă fază, peste 300 de noi locuri de muncă.

„Guvernul are toată deschiderea pentru a sprijini investiţiile care generează locuri de muncă, inclusiv prin acordarea de ajutor de stat în cazul Grupului Bosch. Mă bucur că Bosch îşi va extinde investiţiile din România la Cluj, mai ales în contextul încetării activităţii companiei Nokia. Clujul este o zonă cu forţă de muncă bine calificată, cu o infrastructură dezvoltată”, a declarat Emil Boc.

S-au efectuat deja probe de sol


Totodată, compania germană a emis ieri un comunicat de presă în care precizează că există discuţii nu doar cu Guvernul României, ci şi cu administraţia zonei industriale Cluj-Napoca, şi că în paralel cu aceste discuţii s-au efectuat deja probe de sol.

La finele lunii ianuarie 2012, primul ministru Emil Boc anunţa că firma Bosch a înaintat o cerere de ajutor de stat pentru ce înseamnă creare de locuri de muncă şi investiţii la Cluj.

„Suntem într-o perioadă în care orice loc de muncă contează. Ştiu, de exemplu, că Bosch a înaintat o cerere de ajutor de stat pentru ce înseamnă creare de locuri de muncă şi investiţii la Cluj, şi alte firme care vin acolo, în locul Nokia. Este vorba de un angajament pe care l-am făcut mai demult şi care trebuie respectat. Repet, nu că e vorba de Cluj, aşa trebuie să fie oriunde în ţară, fie că e vorba de Delphi de la Iaşi sau de Ford de la Craiova sau de Pirelli de la Slatina. Nu contează în ce parte a ţării sunt investiţii care aduc locuri de muncă. Noi trebuie să răspundem rapid la aceste solicitări de investiţii şi să le acordăm sprijinul necesar, pentru ca investiţiile să se deruleze”, a subliniat Emil Boc.

1.100 de angajaţi în România

Concernul german Bosch, cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, care deţine în municipiul Blaj două fabrici construite în 2007, respectiv în 2009, anunţa, la jumătatea anului trecut, că intenţionează să realizeze în perioada următoare investiţii totale de 70-90 de milioane de euro în România, structurate pe diverse ramuri industriale. Întregul efort investiţional la Blaj a fost de 30 de milioane de euro. Alegerea oraşului din Alba pentru fabricile Bosch nu a fost întâmplătoare, concernul german având legături de peste un deceniu şi jumătate cu Întreprinderea de Aparate şi Maşini Unelte - IAMU Blaj, unde lucrează în prezent o mie de oameni, 80% din producţie fiind pentru Bosch.

Prezent pe piaţa românească din 1994, concernul german avea, la începutul anului 2011, un număr de 1.100 de angajaţi în România, la Blaj, Bucureşti şi Timişoara. Una dintre cele mai mare companii din Europa, Bosch a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 47,3 miliarde de euro.

Grupul Bosch este format din Robert Bosch GmbH şi cele peste 300 de filiale şi companii regionale din peste 60 de ţări. Compania a cheltuit, în 2010, aproximativ patru miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare şi a înregistrat aproximativ 3.800 de patente pe plan internaţional.

Ajutor de stat şi pentru DeLonghi


Primul-ministru Emil Boc s-a întâlnit ieri şi cu o delegaţie a companiei DeLonghi, condusă de Fabio de'Longhi, CEO şi reprezentantul acţionarului majoritar. Reprezentanţii companiei şi-au exprimat determinarea pentru extinderea în România a afacerilor, prin investiţia semnificativă pe care DeLonghi o are în vedere să o deruleze la fostele hale de producţie Nokia de la Jucu. Fabio de'Longhi i-a prezentat premierului Emil Boc proiectul de investiţii pe care intenţionează să îl deruleze în judeţul Cluj iar acesta din urmă a dat asigurări că Guvernul va sprijini investiţia, inclusiv prin acordarea de ajutor de stat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter