Economie

Cât ne va costa factura la gaz și la electricitate la iarnă? Află cum să-ți calculezi propriul consum

Previziunile arată că în iarnă acesta prețul o să ajungă la un nivel de cel puțin 330 de euro/MWh. Află cât te va costa factura la gaz și curent în această iarnă.

Află cât te va costa factura la gaz în această iarnă / Foto: pixabay.com

 

 


Prețul la energie va atinge cel puțin nivelul de 330 euro/MWh, potrivit previziunilor pentru această iarnă, arată datele prezentate de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

 


În lei, asta înseamnă că prețul unui MWh ar putea crește cu încă 20%, de la circa 1.366 lei la 1.633 lei, spun specialiștii blitz.ro.

„Această nouă creștere este doar una dintr-un lanț de creșteri explozive a prețului gazelor, după multe altele care au avut loc, în ultimul an și ceva. Din toamna lui 2021, românii nu își mai permit să achite facturile la gaze fără subvenții din partea Guvernului. Astfel, măsurile de siguranță se impuneau încă din iarna trecută. Guvernul a revenit cu un pachet de măsuri legislative menite să sprijine piața de energie electrică și gaze naturale pentru a proteja în special consumatorii vulnerabili”, se arată pe site-ul blitz.ro.


Ordonanța de Urgență 27/2022 vine cu un nou pachet de măsuri dedicate pieței de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada  1 aprilie - 31 august 2022, dar și cu ultimele modificări legislative care se aplică în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023 (*OUG 119/2022).

Cât ne va costa factura la gaz și la electricitate la iarnă? 

Prețul energiei electrice este plafonat la:


  • Max. 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • Max. 0,8 lei/kWh, cu TVA, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv; 
  • Max. 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici. 

Prețul la gaze naturale este plafonat la:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici; 
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici

Experții în imobiliare au dat și exemplul unui studiu de caz: la un apartament amplasat pe nivel intermediar, cu 61 mp, 3 camere, o baie izolată termic, două persoane, temperatura interioară este de 20-22 grade. Apartamentul are centrala termica de 24 kw cu termostat programabil cu 4 programe pe zi. Iarna consumul este de circa 100 mc/lună de gaz; vara : 8-11 mc /luna. 1 m³ ≈ 10,55 kWh.


Astfel, factura iarna este de 327 lei (anterior 200 de lei), iar vara de 36 de lei. Pentru a calcula consumul propriu folosește acest calculator

CITEȘTE ȘI:

Casele românilor, pline de mașini de spălat și frigidere vechi! Electrocasnicele care „umflă” factura la curent.

Ajutor pentru încălzirea locuinței pentru clujenii cu venituri reduse! Cum poți beneficia de sprijin la plata facturii la energie termică

Ultimele Stiri
abonare newsletter