Economie

Tot mai mulți români își cumpără case în afara granițelor țării. Tranzacțiile, în scădere la nivel național

În actualul context geopolitic, tot mai mulți români sunt dornici să își cumpere case în afara granițelor țării, arată o analiză imobiliară.

Tot mai mulți români își cumpără case în afara granițelor țării. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Un nou trend este vizibil pe piața imobililară. Tot mai mulți românii se uită în afara granițelor țării când doresc să achiziționeze imobile. Favorite sunt țările precum Cipru sau Spania, în apropierea plajelor. 

 


Contextul geopolitic a schimbat focusul românilor către piețele externe. În august, tranzacțiile imobiliare au scăzut semnificativ în țară. 

În schimb, profesioniștii din imobiliare citați de Compari Imobiliare arată că românii au început să-și cumpere case în afara granițelor țării. Așadar, apetitul pentru achiziționarea de locuințe din străinătate a crescut anul acesta cu 50% față de anul trecut, iar locațiile preferate sunt lângă plajă, în Cipru de Nord și Spania.


Cât costă un apartament în Cipru sau Spania?

În Cipru, imobilele au următoarele prețuri: 77.000 de lire sterline (pentru un studio) și 96.500 de lire sterline pentru un apartament cu două camere. 

În Malaga (Spania), dezvoltările noi includ apartamente cu 2, 3 sau 4 camere, cu suprafețe cuprinse între 67 mp construiți pentru un apartament de 2 camere și 123 mp construiți pentru un apartament de 4 camere. Prețurile pornesc de la 238.000 euro + TVA.


Achizițiile imobiliare, în scădere

Conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna august 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 58.386 de imobile, cu 1.076 mai multe față de luna iulie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iulie este cu 3.751 mai mic față de perioada similară a anului 2021.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în august 2022, în București – 10.402, Ilfov – 3.184 și Brașov – 2.947. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 325, Olt – 365 și Călărași – 397.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Prețurile stagnează pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, în septembrie! Mănăștur și Mărăști, cele mai căutate cartiere

abonare newsletter