Economie

Chirii Cluj-Napoca: străinii sunt dispuși să plătească mai mult decât românii pentru aceleași condiții. Ce sume ar plăti

Străinii sunt dispuși să plătească mai multe pentru închirierea unui apartament în Cluj-Napoca decât românii, chiar dacă ar avea aceleași condiții. Prețul de închiriere în România poate părea mult mai mic decât cel din țările lor de origine.

Chirii Cluj-Napoca: străinii sunt dispuși să plătească mai mult decât românii pentru aceleași condiții / Foto: monitorulcj.ro Chirii Cluj-Napoca: străinii sunt dispuși să plătească mai mult decât românii pentru aceleași condiții / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Între 14 și 21 septembrie 2021, cei de la Cluj XYZ au efectuat „Sondajul de închiriere echitabil”, care are ca scop înțelegerea așteptărilor și diferențelor dintre rezidenții locali și străini atunci când vine vorba de închirierea unui apartament în oraș.

 


Prețurile chiriilor au crescut constant în ultimii 5 ani în România, iar în prezent Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară, chiar și în comparație cu capitala, București, când vine vorba de chirie.

 


 

Datele Numbeo (cea mai mare bază de date a utilizatorilor din lume) arată că prețul mediu al unui apartament cu 3 dormitoare, în afara centrului orașului, a crescut de la 227,69 EUR în 2010 la 500,45 EUR până la sfârșitul anului 2020.


„Creșterea chiriei este atribuită atât creșterii cererii, cât și standardelor generale de viață și facilităților din oraș. În perioada pandemiei de COVID-19, creșterile de preț au încetinit puțin, dar Cluj-Napoca are încă unele dintre cele mai scumpe chirii din țară. Se pare că pandemia a dus doar la o scurtă înghețare a creșterii chiriei, dar de când și-a revenit crește într-un ritm constant”, spun cei care au realizat sondajul.

Prin acest sondaj, cei de la Cluj XYZ au încercat să înțeleaga cât este dispusă populația română să plătească atunci când închiriază un apartament în Cluj-Napoca și apoi au comparat situația cu ce gândesc străinii și cât sunt dispuși să plătească pentru chirie. Sondajul a durat 7 zile și a fost postat într-o serie de grupuri de Facebook, precum și pe site-ul ClujXYZ.com.


„Apartamentul scenariu”

Cei de la Cluj XYZ au postat în grupuri de Facebook un anunț privind un „apartament scenariu” în care era oferit un exemplu tipic de apartament într-un cartier rezidențial și în stare bună. Au fost două postări, una în limba engleză adresată unui public alcătuit în principal din studenți străini și expatriați, iar una scrisă în limba română și distribuită în grupuri formate în principal din cetățeni români.

Postarea care îi viza pe români a primit un total de 2.516 răspunsuri înregistrate pe parcursul celor 7 zile de desfășurare a sondajului, iar postarea care îi viza pe străini a primit un total de 504 răspunsuri, ceea ce era de așteptat,  fiindcă există un public mult mai mic care se califică pentru a răspunde. La trimiterea răspunsurilor, oamenii au fost rugați să ia în considerare ceea ce este „accesibil” și să ia în considerare alte costuri tipice ale vieții.

În ceea ce privește „apartamentul scenariu”, acesta a fost descris în felul următor:

„Apartamentul scenariu” ar fi de obicei considerat un apartament mobilat modern, într-o zonă a orașului care este bine conectată la transportul public și, de asemenea, situată aproape de un mare magazin alimentar.

Străinii, dispuși să plătească mai mult pentru aceleași condiții

Rezultatele indică faptul că cel mai popular interval de preț pentru răspunsurile românilor a fost 250- 275 € (~4,80 € – 5,20 € / mp) cu un total de 791 răspunsuri individuale și 275 € – 300 € (~ 5,20 € – 5,76 € / mp) pentru străini cu un total de 195 răspunsuri (5:1 = 973,05 răspunsuri).

Potrivit datelor, străinii se simt confortabil să plătească în medie cu 9% mai mult decât românii când vine vorba de cea mai populară gamă de prețuri. Cu toate acestea, când se uită la mai multe aspecte, străinii s-ar simți mai confortabil să plătească peste 350 de euro pentru „apartamentul scenariu”.

Numărul total de voturi colective de la localnici pentru prețuri de chirie între 350 – 500 de euro a fost de 71, iar la străini a fost de 118 (5:1 = 588,82). Gama de prețuri de 350-375 EUR a fost a doua cea mai populară alegere pentru străini și 210-250 EUR pentru localnici. Acest lucru întărește percepția că străinii sunt dispuși să plătească mai mult pentru aceleași condiții, față de localnici.

Pentru majoritatea străinilor care călătoresc din alte țări din Europa, prețul de închiriere în Cluj-Napoca sau în România, în general, poate părea mult mai mic decât cel din statele și țările lor de origine. Acest lucru a condus la acest fenomen, în care străinii plătesc adesea în exces pentru apartamente și, în unele cazuri, rezidenții români au devenit mai puțin favorizați ca chiriași față de chiriașii străini în ceea ce privește potențialul de a genera mai mult venit din aceeași proprietate.

Potrivit sondajului, străinii sunt încă mai confortabil să plătească mai mult decât localnicii și acest lucru se datorează probabil faptului că străinii au mai puține cunoștințe despre piața de închiriere din România, așteptări și, de asemenea, care este venitul mediu pentru Cluj-Napoca.

Evoluția în euro a prețurilor chiriilor din Cluj-Napoca, în ultimii 11 ani - pentru un apartament care nu se află în centrul Clujului cu 1 dormitor și un apartament în centru cu 1 dormitor/ Foto: Cluj XYZ

CITEȘTE ȘI:

Scădere ușoară a prețurilor la apartamente în Cluj, în luna mai. Locuințele au fost mai ieftine în toată țara

350 de euro/lună, prețul mediu pentru apartamentele cu două camere, la Cluj. Care sunt cele mai SCUMPE cartiere?

abonare newsletter