Economie

Guvernul ar urma să compenseze la pompă prețul la motorină și benzină pentru trei luni

Guvernul ar urma să decidă joi cum va face scăderea prețurilor la combustibil, iar decizia va fi anunțată după ședința executivului.

Guvernul va compensa la pompă prețul la motorină și benzină pentru trei luni. Foto: Facebook - Jull Nicu

 

 


Guvernul va decide joi cum va realiza scăderea prețurilor la combustibil, scrie Hotnews.ro, iar decizia va fi anunțată după ședința executivului. În momentul de față mai există câteva chestiuni ce trebuie stabilite privind compensarea litrului de benzină și motorină pentru lunile iulie, august și septembrie, au declarat într-o întâlnire informală cu media, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

 


Decizia pe care o va lua Guvernul vine pe fondul creșterii foarte mari a prețului la combustibil, cu toate că acesta rămâne în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, al patrulea cel mai mic preț după Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Guvernul a luat în calcul și scăderea taxelor aplicate pe carburanți, însă consideră că această măsura nu ar avea un efect pe termen lung. Potrivit premierului, scăderea TVA se va pierde în cel mult trei săptămâni - o lună, adică prețurile vor continua să crească și vor acoperi reducerea ce ar avea loc acum dacă s-ar tăia TVA-ul. În același timp, Guvernul consideră că nici renunțarea la accize nu ar fi o soluție având în vedere că România e la un minim în ceea ce privește reglementările UE.


Prețul la pompă va fi compensat timp de trei luni cu o sumă fixă

Soluția Guvernului ar putea fi o compensare oferită pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând carburanții, mai arată sursa citată. Compensarea, însă, ar urma să intre în vigoare doar pe trei luni - iulie, august, septembrie, potrivit premierului.

Totodată, compensarea prețului de combustibili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar guvernul va urma să analizeze după 3 luni cum au evoluat prețurile și dacă au scăzut sau nu.


Guvernul va lua această măsură doar pentru trei luni pentru că nimeni nu poate prognoza acum cum va evolua piața petrolului mai departe de acest orizont pe termen scurt.

În momentul de față, executivul lucrează la mecanismul de compensare și ar exista mai multe variante pentru modul cum ar putea arăta compensarea, potrivit celor amintiți mai sus. Sumele pentru compensare vor veni parțail din bugetul de stat, și nu vor fi folosite fonduri europene pentru această măsură.

CITEȘTE ȘI:

Joe Biden „împinge” Congresul să elimine taxa federală pe benzină. Politicienii români se încăpățânează să nu reducă TVA-ul la carburant

Ultimele Stiri
abonare newsletter