Timp Liber

Se (re)deschide Muzeul Farmaciei. Clădirea, una dintre bijuteriile arhitecturale ale Clujului

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță redeschiderea Muzeului Farmaciei care va funcționa în celebra Casă Hintz.

Sursă foto Facebook Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

 

„Ne apropiem de îndeplinirea unui fapt pe care-l așteptăm cu toții de multă vreme, respectiv de redeschiderea Muzeului Farmaciei, locul în care va fi expusă Colectia de Istorie a Farmaciei, una din cele mai iubite colecții ale MNIT de către public. Vineri s-a făcut recepția spațiului în care va funcționa Muzeul Farmaciei, respectiv Casa Hintz. Veți vedea că a devenit una dintre bijuteriile arhitecturale ale Clujului, un adevărat exemplu de restaurare. Abia așteptăm să ne deschidem porțile!”, au declarat reprezentanții muzeului.


Proiectantul general a fost Planwerk Arhitectură și Urbanism, iar antreprenorul general Weberbau.

MNIT a anunțat în august 2018 începerea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei (Casa Hintz), imobil situat în P-ţa Unirii nr. 28. Astfel, colecția de Istorie a Farmaciei a fost temporar închisă.


Casa Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, imobil situat în Piața Unirii nr. 28, a intrat în luna octombrie 2018 într-un proces de reabilitare. Lucrările ar fi trebuit să dureze 2 ani.

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. 


La originea colecției se află donația de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donații valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. 

Șeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecția de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Muzeul Farmaciei va fi deschis vizitatorilor doar peste DOI ani

Muzeul Farmaciei SE ÎNCHIDE. Casa Hintz intră în reabilitare

Istoria otrăvurilor, la Muzeul Farmaciei

Ultimele Stiri
abonare newsletter