Artă & Cultură

Film premiat la Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj, propunerea României la Oscar

Un film care a câștigat Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film - FIPRESCI Award la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj este propunerea României la următoarea ediție a premilor Oscar.

Un film care a câștigat Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film - FIPRESCI Award la Transilvania International Film Festival (TIFF) din Cluj este propunerea României la următoarea ediție a Oscarurilor/ FOTO: captură ecran Youtube

 

 


Filmul „Imaculat”, în regia Monicăi Stan şi a lui George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film - Oscars 2023, informează Centrul Naţional al Cinematografiei.

 


Pelicula îi are în rolurile principale pe Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel şi Cezar Grumăzescu, alături de care apar şi Rareş Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaş, Ionuţ Niculae, Florin Hriţcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă şi Cristina Buburuz.

Filmul a fost premiat la festivalul TIFF din Cluj-Napoca

„Imaculat” a fost premiat în 2021 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia cu trei mari premii: premiul pentru regizori aflaţi la debut - „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, premiul principal al secţiunii - „Giornate degli Autori Director's Award" precum şi premiul „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso” acordat autoarei Monica Stan pentru cel mai bun scenariu. „Imaculat”completează panoul recompenselor, în 2022, cu Trofeul Golden Lynx la FEST - New Directors New Films Festival - Portugalia la categoria film de ficţiune, dar şi cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film - FIPRESCI Award la Transilvania International Film Festival - TIFF Cluj-Napoca.


„Imaculat” spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, ce aproape stârneşte revoltă. Indignare. O dramă psihologică, bazată pe fapte reale, o poveste de supravieţuire până la un punct. Mai apoi devine o poveste de eliberare.

Daria (Ana Dumitraşcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă şi inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată şi dornică să-şi ia Bac-ul şi să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră, declanşează în ea efecte ce o transformă, se arată în sinopsisul peliculei.


Comitetul anual de selecţie a filmului ce va reprezenta România în competiţia pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film - Oscars, la categoria Film Internaţional 2023, a fost format din cinci critici de film, numiţi de Consiliul de Administraţie a Centrului National al Cinematografiei. Aceşti au fost Dana Duma, Ionuţ Mareş, Irina Trocan, Cătălin Olaru şi Cristina Corciovescu.

În concurs s-au înscris, pe lângă producţia „Imaculat”, şi „Metronom”, regia de Alexandru Belc, „Copacul dorinţelor. Amintiri din copilărie”, regia Andrei Huţuleac, „Miracol”, regia Bogdan George Apetri, „Crai Nou”, regia Alina Grigore şi „R.M.N.”, regia Cristian Mungiu.


Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe 21 decembrie. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.

 

CITEȘTE ȘI:

Festivalul de film din Cluj-Napoca i-a fascinat pe jurnaliștii de la The Guardian. TIFF, în topul celor mai bune festivaluri din Europa

„Casa noastră”, filmul câștigător al trofeului Transilvania la TIFF 2022, în cinematografe din 16 septembrie

Record de spectatori la TIFF 2022. S-a stabilit când va avea loc ediția de anul viitor

Ultimele Stiri
abonare newsletter