Anunțuri

Drept la replică

Ca urmare a apariției în publicația dvs. a articolului „Albine ucise cu erbicide”, (...) PRIMĂRIA COMUNEI LUNA vă solicită publicarea următorului drept la replică, prin care ne exprimăm poziția oficială cu privire la acest incident.

Persoana păgubită, domnul Tudor Ioniță, nu și-a îndeplinit obligația prevăzută de art. 12 alin. 5 și 6 din Legea nr. 383/2013, legea apiculturii, și anume aceea de a proceda la înștiințarea în scris a administratorilor de terenuri agricole din zonă sau a primăriei comunei Luna cu privire la amplasare stupinei.

Instituția noastră nu a fost informată cu privire la aplicarea tratamentelor chimice la culturile agricole de către administratorii de terenuri, prin urmare nu i se poate imputa faptul că nu și-a îndeplinit obligația prevăzută de art. 15 alin. 2 din Legea 383/2013 și anume aceea de a anunța crescătorii de albine cu 24 de ore înaintea aplicării acestor tratamente.


S-a solicitat celor două societăți agricole din loc. Luna să ne pună la dispoziție în scris, în termen cât mai urgent, informații privitoare la data și ora aplicării tratamentelor chimice, substanțele folosite, numele și adresa apicultorilor pe care i-au înștiințat, precum și modul de înștiințare a acestora.

În conformitate cu prevederile art. 15 alin. 3 din Legea apiculturii, întocmirea procesului verbal de evaluare a pagubelor și stabilirea cuantumului despăgubirilor de către comisia desemnată din cadrul Primăriei comunei Luna se fac în baza documentului sanitar-veterinar de constatare a cauzelor mortalității, document a cărui emitere sau obținere nu cad în sarcina instituției noastre.


De asemenea, actul normativ sus menționat nu prevede obligația instutuției noastre de a face prelevare de probe sau de a participa la prelevarea probelor, în vederea transmiterii lor către un laborator autorizat. Considerăm că este în interesul persoanei păgubite să facă toate demersurile legale pentru obținerea documentului sanitar-veterinar de constatare a cauzelor mortalității.

(...)


DIN DREPTUL LA REPLICA AU FOST ELIMINATE PASAJELE CARE CONTINEAU JUDECATI DE VALOARE SI CARE FĂCEAU REFERIRE LA ALTE ASPECTE DECAT FAPTELE SI DECLARATIILE CITATE IN ARTICOLUL AMINTIT.

Ultimele Stiri
abonare newsletter