Administrație

Masterplanul Sopor, gata anul acesta. Va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”

Primarul Emil Boc a anunțat joi că masterplanul pentru primul cartier construit de la zero în Cluj-Napoca după 1989, Sopor, va fi gata anul acesta.

Masterplanul Sopor va fi terminat anul acesta, a afirmat primarul Emil Boc Masterplanul Sopor va fi terminat anul acesta, a afirmat primarul Emil Boc

 

 


Masterplanul pentru cartierul Sopor va fi finalizat anul acesta, a declarat primarul Emil Boc într-o intervenție la un post local de radio. Cartierul, primul construit de la zero după perioada comunistă, va fi amenajat pe principiul „cartierelor de 20 de minute”, adică în maxim 20 de minute de mers pe jos, locuitorii vor avea acces la toate serviciile necesare zilnic - școală, grădiniță, bănci și magazine, parc. Scopul este de a reduce traficul din oraș, prin sigurarea tuturor facilităților la o distanță care poate fi parcursă pe jos. 

 


„Anul acesta se va termina masterplanul Sopor și se vor termina negocierile cu proprietarii. Va fi un cartier făcut ca la carte. Prima dată facem străzile, stabilim locul de parc, de creșă, de centru de cartier și apoi se construiește un nou cartier al orașului. Vrem să facem după regulile după care trăim. Să aibă omul la 15 minute de mers pe jos parc, școală, grădiniță, creșă, bancă, centru de cartier. Să aibă omul alternative de transport în comun, să aibă acces la pista de biciclete și pe ultimul loc să aibă acces cu mașina”, a declarat Boc la un post loal de radio.

Amintim că, în luna noiembrie, Primăria Cluj-Napoca a depus documentația aferentă planului urbanistic zonal al Sopor pentru obținerea avizului de mediu.


Primul cartier construit „de la zero” după ‘89

Viitorul cartier Sopor se va întinde pe nu mai puțin de 250 de hectare, un adevărat „oraș în oraș”, Primăria Cluj-Napoca fiind prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe.

Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL - o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.


Spații publice de calitate

Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Arhitectul Vlad Rusu a explicat că proprietarii de terenuri vor trebui să renunțe la circa 30% din parcele pentru spații publice – străzi, piețe, scuaruri, spații verzi. Ei vor putea să se asocieze pentru a construi, în limitele viitorului PUZ. Blocurile de la străzile importante vor avea regim de înălțime P + 6E, iar în interiorul cvartalurilor se vor construi clădiri de P+2, P+3, în proiect fiind prevăzute și zone exclusiv rezidențiale.

CITEȘTE ȘI:

Masterplanul Sopor, în etapa obținerii avizului de mediu

Proprietarii din Sopor, chemați la dezbaterea privind PUZ-ul viitorului cartier

abonare newsletter