Administrație

Primăria Florești a stabilit taxele și impozitele pe anul 2022. Ce modificări apar?

Consiliul Local Florești a aprobat, joi, 16 decembrie, în ședința ordinară proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul viitor.

Primăria Florești a stabilit taxele și impozitele pe anul 2022. Ce modificări apar? Primăria Florești a stabilit taxele și impozitele pe anul 2022. Ce modificări apar?

 

 


Potrivit proiectului de hotărâre, taxele și impozitele rămân la fel ca în anul 2021, iar pentru indexarea acestora aferente anului 2022, consiliile locale vor utiliza rata inflației de 2,6%.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate de voturi.


Întrebat în ședinta ordinară de către consilierul USR Dan Dehenes dacă taxele și impozitele i se pare mari sau mici pentru locuitorii comunei Florești, primarul Bogdan Pivariu a spus că taxele sunt stabilite conform codului fiscal.

„Noi stabilim taxele conform codului fiscal, asta este legea în România. Aceasta este propunerea mea pentru dumneavostră, iar voi o să decideți dacă sunt mari sau mici (…) Taxele s-au stabilit și se stabilesc conform codului fiscal, este propunerea mea către Consiliul Local și de aici dumneavoastră votați în consecință. Dacă le propun eu înseamnă că le consider potrivite”, a explicat în ședință Bogdan Pivariu.


Impozitul și taxa pe clădiri

Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,135% asupra valorii impozabile a clădirii și de 0,73% pentru clădirile nerezidențiale.

Prin clădire rezidențială se înțelege construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii.


Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp.

Tipul clădirii/Valoarea impozabilă (lei/mp) / cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative)/ fără instalaţii de apă, canalizare, electrice sau încălzire


  • Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic:
     -cu instalații de apă, canalizare, electrice, încălzire:1.129 lei/mp
     -fără instalații de apă canalizare, electrice, încălzire :677 lei/mp

 

  • Clădire cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic:  
    -cu instalații de apă, canalizare, electrice, încălzire:339 lei/mp
    -fără instalații de apă canalizare, electrice, încălzire : 227 lei/mp

 

  • Clădire-anexă cu cadre din beton armat ori cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic: 
    -cu instalații de apă, canalizare, electrice, încălzire:227 lei/mp
    -fără instalații de apă canalizare, electrice, încălzire : 198 lei/mp

 

  • Clădire-anexă cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci ori din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic:
    -cu instalații de apă, canalizare, electrice, încălzire:142 lei/mp
    -fără instalații de apă canalizare, electrice, încălzire : 85 lei/mp

 

  • În cazul contribuabilului care deţine la aceeaşi adresă încăperi amplasate la subsol, demisol şi/sau la mansardă, utilizate ca locuinţă, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute la lit. A–D:
    -cu instalații de apă, canalizare, electrice, încălzire: 75% din suma care s-ar aplica clădirii
    -fără instalații de apă canalizare, electrice, încălzire : 75% din suma care s-ar aplica clădirii

 

  • În cazul contribuabilului care deţine la aceeaşi adresă încăperi amplasate la subsol, la demisol şi/sau la mansardă, utilizate în alte scopuri decât cel de locuinţă, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute la lit. A–D:
    -cu instalații de apă, canalizare, electrice, încălzire: 50% din suma care s-ar aplica clădirii
    -fără instalații de apă canalizare, electrice, încălzire : 50% din suma care s-ar aplica clădirii

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI.

CITEȘTE ȘI:

PUZ-ul pentru Spitalul Pediatric Monobloc, avizat în ședința de urbanism. Va avea 5 etaje și va costa 150 de milioane de euro

abonare newsletter