Administrație

Inedit! Comunele Râșca și Mărișel își vor acoperi consumul de energie electrică din sursă solară

Comunele Râșca și Mărișel din județul Cluj își vor acoperi consumul propriu de energie electrică din surse regenerabile.

Panouri fotovoltaice / Foto: pixabay.com Panouri fotovoltaice / Foto: pixabay.com

 

 


Consiliul Județean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare în vederea înființării unor capacități de producție a energiei electrice, din sursă solară, în două noi comune din zona de munte a județului, respectiv Râșca și Mărișel.

 


„În ceea ce ne privește, susținem prin toate mijloacele posibile comunele care optează pentru beneficiile producerii și consumului de energie nepoluantă, regenerabilă. Diminuarea cheltuielilor de funcționare cu energia electrică convențională folosită pentru iluminatul stradal și a obiectivelor publice va aduce economii însemnate la bugetele locale. Încurajăm, deci, toate autoritățile locale să recurgă la acest gen de proiecte”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Iluminare stradală din surse regenerabile

În ceea ce privește comuna Râșca, proiectul implementat de autoritatea locală prevede înființarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 de kWp. Vor fi instalate, astfel, 364 de panouri, cu o capacitate de 550 de W fiecare. Facilitatea va fi realizată pe o suprafață de teren de cca. 1200 de mp, în satul Dealu Mare.


Referitor la parcul fotovoltaic ce va fi edificat pe teritoriul comunei Mărișel, acesta va avea o putere instalată de 205 kWp și va fi compus din 500 de panouri, cu o capacitate de 410 W fiecare.

Ambele capacități de producție a energiei din surse regenerabile sunt destinate consumului propriu, respectiv pentru iluminarea stradală din toate satele aparținătoare, dar și pentru electrificarea obiectivelor publice din cele două comune.


Proiectele urmează a fi depuse la Ministerul Energiei în vederea obținerii de fonduri nerambursabile din „Fondul pentru modernizare", program național de sprijin destinat modernizării și eficientizării sistemelor energetice și îmbunătățirii eficienței energetice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Florești, Gilău și câteva străzi din Cluj-Napoca au rămas fără curent! Pană inclusiv pe Bulevardul Eroilor

Panouri fotovoltaice pe clădirile Companiei de Apă Someș. Cheltuieli mai mici pentru energie

Ultimele Stiri
abonare newsletter