Administrație

Mai multe clădiri de pe Iuliu Maniu, declarate de interes public! Totul pentru extinderea Centrului de tineret, existent … pe foaie din 2018!

Clădirile de pe Iuliu Maniu nr. 1 și 3 trec în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca și vor fi folosite pentru extinderea Centrului de tineret. Mai multe procese au fost deschise împotriva Primăriei de către persoanele care locuiesc în zonă.

 

Primăria Cluj-Napoca intenționează să declare ca bun de interes public local unele părți din imobilele situate pe strada Iuliu Maniu nr. 1 și Iuliu Maniu nr. 3 și să le treacă în domeniul public al orașului.


Ca și justificare, municipalitatea spune că lucrările de reabilitare și consolidare a acestor imobile costă 4,5 milioane de euro de la bugetul local.

„Viziunea Primăriei raportat la imobilele situate pe strada Iuliu Maniu nr. 1 și 3 este de a deveni bunuri de interes public, respectiv de utilitate publică prin stabilirea destinației concrete și a utilității imobilelor în contextul extinderii Centrului pentru tineret. În mai 2018, Serviciul Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale a primit dreptul de folosință gratuită pentru un spațiu de 132,09 mp pentru implementarea proiectului Centrul pentru Tineret, un proiect rezultat al procesului de Bugetare Participativă. Proiectul prevede un spațiu destinat organizațiilor de tineret și tinerilor din Cluj-Napoca, în vederea realizării de activități și evenimente educative și de petrecere a timpului liber. Imobilele în discuție se află în proces de reabilitare și consolidare și pentru care efortul bugetar este de 22.206.155 lei”, au declarat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.


Primăria vrea toată clădirea, nu doar o parte din ea

Municipalitatea mai susține că „pentru operaționalizarea Centrului pentru Tineret este necesară alocarea de spații suplimentare care să vină în completarea celui existent, viziunea pe termen lung urmărind ca, în măsura posibilităților, întreaga clădire, astfel cum este în proces de reabilitare și consolidare, să deservească doar funcțiuni ale Centrului pentru Tineret, și eventual corelarea cu alte obiective și funcțiuni de utilitate publică, asigurând desfășurarea optima a activităților dedicate tinerilor”.

Ce așteptări are Primăria de la Centrul de tineret? Creșterea participării tinerilor la viața comunitară și susținerea dezvoltării personale și profesionale a acestora prin crearea unui cadru adaptat nevoilor acestora. În primul an de activitatea se dorește organizarea a peste 200 de evenimente dedicate tinerilor.


Cum arată și la cât se ridică clădirile care vor trece în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca (Sursa: Primăria Cluj-Napoca)

Strada Iuliu Maniu nr. 1 - valoare de inventar de 2.580.474 lei


subsol (pivniță în suprafață de 2,5 mp și 5 săli arhivă în suprafață de 235,13 mp)
parter (sală tranzacții, 3 birouri, hol, 2 săli protocol, vestiar, 2 wc-uri în suprafață de 299,80 mp)
etaj 1 (camera cu suprafață de 29,09 mp, bucătărie cu suprafață de 9,44 mp, suprafață de 0,55 mp din wc comun de 1,32 mp, suprafață de 5,14 mp din antreul comun de 27,69 mp)

Iuliu Maniu nr. 3  - valoare de inventar 1.481.534 lei


Subsol (boxă pivniță în suprafață de 16,32 mp)
Parter (debara în suprafață de 2,66 mp, magazine în suprafață de 86,40 mp, depozit în suprafață de 24,25 mp, birou în suprafață de 5,93 mp)
Etaj 1 (cameră cu suprafață de 21,98 mp, cameră cu suprafață de 23,90 mp, cameră cu suprafață de 32,69 mp, cameră cu suprafață de 28,13 mp, cameră cu suprafață de 10,47 mp, bucătărie cu suprafață de 15,22 mp, cămară cu suprafață de 6,16 mp, baie cu suprafață de 3,53 mp, wc cu suprafață de 2,36 mp, antreu cu suprafață de 22,71 mp, hol cu suprafață de 7,34 mp, coridor existent cu suprafață de 8,15 mp)

Dosare în instanță privind imobilele situate pe strada Iuliu Maniu nr. 1 și 3

  • Mai multe persoane fizice au dat în judecată Primăria și Consiliul Local privind obligația de a face (apartamentare imobil). Procesul este suspendat încă din septembrie 2019 până la soluționarea de către Curtea Constituțională a unei excepții de neconstituționalite invicată în dosar. 
  • Revizuirea dosarului cu termen pe 14 septembrie 2022 la Curtea de Apel. Acest dosar privește spațiul comercial de la parterul imobilului închiriat de către KFC România
  • Primăria este reclamant într-un dosar privind anularea unui act notarial și evacurea, cu termen de judecată în apel în septembrie la Tribunalul Cluj, vizează apartamentul nr. 5 din imobilul situat pe Iuliu Maniu nr. 1
  • Acțiune în răspundere civilă delictuală  - suspendat. Dosarul are ca obiect apartamentul nr. 3 din imobilul situat pe Iuliu Maniu nr. 3

Reamintim că pentru clădirea de pe colțul străzii Iuliu Maniu (unde funcționează KFC), Primăria municipiului Cluj-Napoca a relansat, în octombrie 2019, licitația privind amenajarea Centrului pentru Tineret. Este vorba despre un spațiu adiacent ocupată de operatorul comercial, în aceeași clădire, tot la parter, însă în partea estică a imobilului.

Consilierii locali USR i-au atras atenția primarului Emil Boc că proiectul Centrului de tineret a fost votat în anul 2017 în cadrul procesului de bugetare participativă, iar „Primăria a întârziat 2 ani cu inițierea demersurilor legale și datorită proastei administrări, multiple licitații au fost anulate din pricina lipsei de oferte depuse”.

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Circulația este BLOCATĂ pe strada Iuliu Maniu. Șoferii, nevoiți să ocolească

Strada Iuliu Maniu, ELIBERAREA! Se fac măsurători 3D pentru REABILITARE

Poftiți, este „a voastră”! Groapa de gunoi de la Pata Rât trece în domeniul public al județului

Ultimele Stiri
abonare newsletter