Administrație

Ceartă în CL din cauza sporurilor funcționarilor. USR: „Sporul nu ajută la supraponderabilitate”/ Emil Boc: „Unii doar «fluieră în biserică»”

Primarul Emil Boc și consilierul local USR Adriana Cristian au avut un schimb acid de replici în ședința consiliului local, la punctele de pe ordinea de zi privind acordarea de sporuri funcționarilor din primărie pentru munca „în condiții periculoase”.

Certă în CL din cauza sporurilor funcționarilor. FOTO: Captură ecran Certă în CL din cauza sporurilor funcționarilor. FOTO: Captură ecran

 

 


În ședința ordinară a consiliului local de joi, 7 iulie, mai multe puncte de pe ordinea de zi au vizat acordarea de sporuri funcționarilor din Primăria Cluj-Napoca pentru munca în condiții „periculoase” și „vătămătoare”.  Între acestea sunt specificate supra-solicitarea vizuală prin lucrul la calculator pentru un număr mare de ore, tensiunea psihică și stresul ori riscul de a dezvolta afecțiuni ale mușchilor sau oaselor, din cauza muncii sedentare (CITEȘTE DETALII AICI).

 


Dacă an de an, proiectele treceau cu unanimitate de voturi și fără discuții în consiliul local, de data aceasta, consilierul local Adriana Cristian a ridicat problema necesității acordării acestor sporuri, respectiv cât ajută ele la prevenirea unor boli.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Sunt un mare susținător al remunerării corecte și a bonusării performanței și chiar cred că fără a îndeplini aceste două obiective, este foarte dificil să solicităm performanță. De aici și până la a considera munca de funcționar un loc de muncă care se desfășoară în condiții periculoase sau vătămătoare este o cale foarte lungă. Pe baza motivării DSP, înseamnă că toți IT-iștii clujeni, toți politicienii, tot personalul TESA (Tehnic, Economic și Socio-Administrativ-n.red.) de peste tot ar beneficia de aceste sporuri. În privat, ele nu există. Toți stăm pe scaun 8 ore, toți lucrăm în condiții de stres. Voi trimite corpul de control al Ministerului Sănătății să verifice cu s-a făcut acest raport, pentru că este de departe fantasmagoric. 


„Bonusul nu ajută nici la hernia de disc, nici la supraponderabilitate”

Să știți că bonusul și sporul nu ajută absolut deloc la hernia de disc, ajută însă să luăm scaune cum trebuie, să luăm monitoare de care trebuie, să le înălțăm la nivelul la care trebuie. De asemenea, menționăm supraponderabilitatea. Nici aici nu ajută deloc sporul, ajută dacă administrația publică pune la dispoziția angajaților lor niște abonamente la sală, dacă face cursuri de stil de viață sănătos. Aceste bonusuri sunt doar o găselniță tipic românească, în mod peiorativ menționez acest lucru, prin care creștem niște salarii în administrația publică și este păcat, nu pentru că oamenii aceștia nu merită, ci pentru că nu găsim metode prin care să îi remunerăm cum trebuie pe cei care merită. Noi vom vota împotriva acestui proiect, dar vă solicităm să veniți cu un plan de investiții pentru eliminarea acestor sporuri și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru evitarea acestor riscuri. Dacă veniți cu un astfel de plan, noi, în consiliul local, îl vom vota oricând. Va ajuta foarte mult și la percepția pe care publicul o are despre oamenii care lucrează la stat”, a arătat Adriana Cristian în ședința consiliului local. 

Boc: „Menținem sporurile de anii trecuți”

Primarul Emil Boc a ținut să menționeze că nu sunt acordate sume noi de bani, ci sporurile care sunt acordate în mod legal din 2019 se continuă. Într-adevăr, legea permite acordarea acestor sporuri, dar nu obligă autoritățile locale să le ofere angajaților. 


Edilul a îndemnat-o de Adraiana Cristian „să își pună” colegii parlamentari să schimbe legea, dacă nu este de acord cu aceasta. Mai mult, primarul i-a îndemnat pe angajații Primăriei să răspundă mai lent la cererile consilierilor USR, din moment ce aceștia au votat împotriva sporurilor. 

„Nu adăugăm la salariul existent. Menținem sporurile existente încă din 2019, conform legii. Dacă doriți să nu se mai acorde, sunt partide parlamentare care pot să modifice legea. Noi nu putem să refuzăm punerea în aplicare a unei legi. Și privatul, când vrea performanță, plătește, cu bonusuri. Ori, o primărie care atrage 400 de milioane de euro (...), fluierăm în biserică și nu avem ce căuta să discutăm. Fluieratul în biserică este una, performanța este alta și crede că trebuie să discutăm ca atare.


(…) Sper ca colegii mei din primărie să fie atenți cum se votează acest proiect și atunci când vin să ceară consultații tot felul de consilieri locali, să le ofere conform legii sprijinul, dar să înțeleagă că s-ar putea să aibă anumite limite de timp și de observație, pentru că nu de multe ori, colegii mei au stat după orele de serviciu, au lucrat suplimentar, tocmai ca să vă răspundă la orice situație, la orice moment, deși era de datoria dumneavoastră să vă informați. Acum, poate reflectă și ei suplimentar să vadă cum se apreciază munca pe care o fac în interesul acestei urbei. Să votezi împotriva unui drept legal, bun sau rău, pe care îl ai, numai ca să faci o campanie de media spune multe despre ce face acel partid politic și ce urmărește, în esență. La capătul legii se vede performanța. Nici dumneavoastră, consilierii, nici eu, primarul, nu mișcăm această administrație, ci ei, funcționarii. Mergeți, schimbați legea, dar nu îi afectați pe oamenii care sunt de bună credință și cărora dumneavoastră le cereți deseori să facă lucruri suplimentar. Nu sunt bani în plus care de astăzi se dau în plus în Primăria Cluj-Napoca”, a declarat Boc.

Salarii după performanțe, nu pentru riscuri închipuite

Adriana Cristian a pledat în continuare pentru acordarea salariilor proporțional cu performanța și nu cu presupuse riscuri, arătând totodată că lucrul peste program, dacă se realizează, arată management defectuos.

„Vreau să mă adresez funcționarilor, vreau să vă spun că nu e vina voastră că politicienii nu au făcut nimic de 30 de ani încoace ca să facă un cadru legal în care să puteți fi remunerați corect. Îmi pare rău și cred că și dumneavoastră v-ați săturat să fiți remunearați toți la fel și nu în bază de performanță, ceva ce este într-adevăr relevant pentru noi, cei care lucrăm în privat. Știm foarte bine că nu suntem toți la fel de buni și că pentru a încuraja performanța, de care unii dintre dumneavoastră chiar dați dovadă, e nevoie de mai mult. (…)

Dacă vrem cu adevărat să schimbăm România în bine și să schimbăm cum merg lucrurile, trebuie să avem un punct în care să spunem că nu este corect să faci lucrurile șmecherește, să cauți chichița legală prin care poți să faci ceva incorect, pentru că înseamnă a te fura pe tine însuți. A face astfel de artificii și a ne folosi șmecherește de ele nu este modul în care mergem înainte cu viteza cu care ar trebui. Sunt manager în privat și vă pot garanta că din toți oamenii pe care îi coordonez, și nu sunt puțini, nimeni nu lucrează peste program pentru mine. Este absurd și arată management defectuos. Dacă vreodată ați stat peste program pentru o solicitare pe care am realizat-o eu, vă rog să nu se mai întâmple. Propun să veniți cu un plan corect de remunerare și să renunțăm la aceste sporuri care nu fac altceva decât să altereze imaginea funcționarilor, care este falsă”, a mai adăugat Adriana Cristian.

Boc: „Cum își fac USR-iștii cruce, cu stânga sau cu dreapta?”

În cele din urmă, primarul Emil Boc a acuzat-o pe Adriana Cristian că „le înfige cuțitul în spate” funcționarilor, reproșându-i ulterior că acționează doar pentru „a strânge like-uri”. Adriana Cristian s-a apărat, arătând că își sacrifică timpul liber petrecut cu familia pentru a lucra pentru și alături de cetățeni. Primarul a criticat replica ei, spunând că nimeni nu a obligat-o să devină consilier local și că nu ar trebui să se pretindă „arhanghel” sau ca cineva care se jertfește. Discuția a degradat ulterior până la punctul în care primarul a întrebat: „cum își fac USR-iștii cruce, cu stânga sau cu dreapta?”.

Consilierii locali USR au votat „împotrivă” la toate punctele de pe ordinea de zi care priveau acordarea de sporuri. Proiectele au trecut însă cu voturile majorității PNL – UDMR.

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc s-a dezlănțuit. „Centura Florești-Donath, o crimă pentru Grigorescu”

Ultimele Stiri
abonare newsletter