Actualitate

COMUNICAT PRESSONE + 12 întrebări pentru autorități în cazul operațiunii de kompromat orchestrate împotriva Emiliei Șercan

Redacția PressOne condamnă operațiunea de kompromat orchestrată împotriva jurnalistei Emilia Șercan în ultimele săptămâni, dar și acțiunile de amenințare primite de aceasta după ce a dezvăluit, la 18 ianuarie 2022, că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată.

Emilia Șercan, jurnalistă de investigație la publicația PressOne Emilia Șercan, jurnalistă de investigație la publicația PressOne

 

Această operațiune de kompromat are ca punct de origine o plângere penală pe care Emilia Șercan a depus-o la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției București, la data de 17 februarie 2022, prin care a reclamat furtul unui număr de cinci fotografii personale, realizate în urmă cu 20 de ani, și violarea vieții private.


La dosarul constituit ca urmare a acestei plângeri penale, Emilia Șercan a depus ca probă o captură de ecran pe care i-a transmis-o electronic polițistei care s-a ocupat de înregistrarea dosarului. Respectiva captură de ecran exista doar în telefonul acesteia și al polițistei de la Serviciul de Investigații Criminale

La 40 de minute după ce Emilia Șercan a părăsit sediul Poliției, captura de ecran și pozele reclamate ca furate erau deja publicate pe un site din Republica Moldova, iar într-un interval de circa trei ore, alte 74 de site-uri publicau articole identice care includeau link către respectivul material. 


Imediat după ce a aflat despre publicarea pe Internet a probei depuse la poliție, Emilia Șercan a depus o nouă plângere în care a reclamat o scurgere de informații din dosarul penal constituit cu o zi înainte.

Șeful Poliției Române, chestorul Benone Matei, i-a prezentat după câteva zile colegei noastre o presupusă analiză tehnică a modului în care captura de ecran și fotografiile s-au răspândit pe internet. Din analiză reieșea că acestea au fost publicate, pe un alt site operat din afara României, cu câteva ore înainte ca Emilia Șercan să le furnizeze polițiștilor. 


Colega noastră deține probe potrivit cărora presupusa analiză tehnică prezentată de șeful Poliției Române reprezintă o fabricare a unor dovezi cu scopul de a masca scurgerea de informații din Poliție. Aceste probe, care demonstrează că materialul pe care chestorul Benone Matei i l-a indicat drept „sursa zero” este antedatat, au fost depuse la parchet. 

PressOne are motive solide să creadă că pasivitatea autorităților cu privire la operațiunea de kompromat îndreptată împotriva unui jurnalist român nu este rezultatul birocrației sau al incompetenței, ci îi acoperă cu bună-știință pe cei responsabili de comiterea infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și, posibil, a infracțiunii de instigare la comiterea acestei fapte. 


PressOne este alături de Emilia Șercan, ale cărei investigații riguroase, solid probate, le găzduiește de aproape șapte ani. 

CITEȘTE ȘI:

Freedom House România condamnă acțiunea de compromitere a jurnalistei de investigație Emilia Șercan

Emilia Şercan, unul dintre cei mai buni jurnalişti de investigaţii: “Culmea, cele mai mari investigaţii le face acum un ziar de sport”

abonare newsletter