Actualitate

Standardele pentru calitatea aerului, nerespectate în 2021. Top cele mai poluate orașe din lume. Pe ce loc e Cluj-Napoca?

În 2021, nicio țară din lume nu a reușit să respecte standardele de calitate ale aerului, arată un studiu care a monitorizat peste 6.000 de orașe, între care și Cluj-Napoca.

Top cele mai poluate orașe din lume. Pe ce loc e Cluj-Napoca?/ sursă foto: depositphotos.com Top cele mai poluate orașe din lume. Pe ce loc e Cluj-Napoca?/ sursă foto: depositphotos.com

 

 


A fost efectuat un studiu pe 6.475 de orașe din lume și s-a descoperit că nicio țară nu a reușit să respecte standardele de calitate a aerului în 2021, care erau stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează Reuters, potivi digi24.ro.

 


Este recomandat ca media anuală a particulelor nocive PM2.5 nu trebuie să depășească 5 micrograme pe metru cub. OMS susține că și concentrațiile scăzute dăunează sănătății.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Din totalul de orașe incluse în studiu, numai 4,5% au îndeplinit standardele impuse de OMS, arată datele compliate de compania IQAir. 93 de orașe au avut niveluri ale PM2.5 de 10 ori peste nivelul care a fost recomandat.


„Există numeroase ţări care fac progrese importante în ceea ce priveşte reducerea concentraţiei de PM2.5 (...) China a început cu un nivel foarte mare, însă acele niveluri au continuat să scadă în timp. Dar există regiuni în lume unde situaţia se înrăutăţeşte semnificativ”, a declarat Christi Schroeder, manager în ştiinţa calităţii aerului în cadrul IQAir.

New Delhi, cel mai poluat. Pe ce loc e Cluj-Napoca?

New Delhi a rămas în anul 2021 pe primul loc ca fiind cea mai poluată capitală din lume, după ce în India nivelurile de poluare s-au înrăutățit.


Situația din România nu este atât de rea, dar nici nu trebuie să fim entuziasmați. Potrivit datelor IQAir, capitala noastră, București, este pe locul 1.764 din totalul de 6.475. Media anuală este de 14,9 micrograme/metru cub.

Pe lângă București, Timișoara e pe locul 1.885, Brașov pe 1.419,  Cluj-Napoca pe 1.085, iar Târgu Mureș a ajuns pe locul 866 în 2021, conform datelor IQAir.

Cluj-Napoca avea media anuală de 20,1 micrograme/metru cub în 2021. Asta înseamnă că depășește de 3-5 ori media recomandată de Organizația Mondială de Sănătate.

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

FITS 2022 va înlocui focurile de artificiile cu drone, pentru a evita poluarea

Locuitorii unor localități din Cluj ar putea ieși mai repede la pensie, pentru că au trăit în zone poluate. Vezi unde

Ultimele Stiri
abonare newsletter