Actualitate

Obiceiuri şi superstiţii la trecerea dintre ani

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/29_ziua/03 plugusorul.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Trecerea în noul an este însoţită de ritualuri pentru purificarea de rău şi prosperitatea oamenilor.</p>

Ajunul Anului Nou este însoţit peste tot de vechi obiceiuri şi superstiţii. Românii respectă cu sfinţenie toate tradiţiile, dar şi superstiţiile legate de Revelion. În preajma Anului Nou, românii se pregătesc pentru trecerea pragului dintre ani. Datinile şi obiceiurile legate de familie şi idealuri reprezintă credinţe şi mituri străvechi.

Uratul cu pluguşorul şi ţurca


Pluguşorul şi ţurca sunt cele mai renumite şi spectaculoase obiceiuri transilvănene. Uratul cu pluguşorul îl fac în general copii şi tinerii adunaţi în grupuri. Ei merg din casă în casă şi cântă un cântec sau recită o poezie, în timp ce unul dintre ei trage buhaiul, iar altul plesneşte din bici. Ţurca este cioplită în lemn întocmai ca un cap de cerb ori ţap. Este împodobită cu fel de fel de panglici şi mărgele, bentiţe şi clopoţei. Cu ţurca umblă tinerii până în ziua de Sfântul Vasile.

Sorcova este un alt obicei caracteristic sărbătorilor de iarnă. În dimineaţa de Anul Nou, copiii ţin calea celor care ies din biserică ori se duc la case şi îi sorcovesc. În Ţara Oaşului, în vatra focului de la stână, sunt introduse patru potcoave pe care, după ce se înroşesc, sunt mulse oile peste ele, pentru ca oile „stricate", care nu dau lapte, să se vindece. În Ajunul Anului Nou, feciorii care merg la colindat schimbă porţile unor săteni care s-au certat în cursul anului, pentru ca aceştia să comunice şi să se împace. În noaptea dintre ani, nu trebuie stinsă lumina în casă, iar la casa la care cântă cocoşii, aceştia anunţă bucurii în următorul an.

Superstiţii

Cei superstiţioşi nu mătură niciodată în Ajun de Anul Nou, pentru că alungă prosperitatea. Nici nu trebuie să dea lucruri afară din casă, nici măcar gunoiul. Pentru ca noul an să aducă prosperitate financiară, în noaptea dintre ani, obiceiul spune că trebuie să ai bani în buzunar. Până atunci, trebuie plătite şi datoriile, altfel un an întreg veţi avea datorii. Nu e bine nici să daţi cu împrumut, pentru că tot sărac veţi rămâne.

O altă legendă spune că dacă spălaţi rufe vă merge rău tot anul. Cei mai superstiţioşi spun că e bine să nu spălaţi rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele.

De asemenea, nu folosiţi foarfecele, în ziua de Anul Nou, pentru că tăiaţi norocul. Pentru noroc, trebuie să aveţi haine noi şi, mai ales, ceva roşu. O culoare veselă care atrage energiile pozitive. Cine plânge sau se ceartă în această zi, aşa o va duce tot anul. La miezul nopţii deschideţi uşa - anul vechi trebuie să iasă şi să intre cel nou.

Ultimele Stiri
abonare newsletter