Actualitate

Documente false de recrutare, trimise firmelor din Cluj. MApN acuză o campanie de dezinformare

Mai multe firme din Cluj ar fi primit false ordine de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau încorporare, afirmă Ministrul Apărării Naționale.

Documente false de recrutare, trimise firmelor din Cluj. MApN acuză o campanie de dezinformare

 

 


Noi tentative de răspândire de documente false în legătură cu demersurile ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor au ajuns și în Cluj.

 


Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a atenționat cu privire la noi înştiinţări false legate de aşa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviştilor. Adresele, emise în numele ministerului, au fost distribuite în Cluj-Napoca şi Braşov. MApN a sesizat autorităţile judiciare cu privire la aceste documente false.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

 


„Vă semnalăm noi tentative de răspândire de documente şi informaţii false în legătură cu aşa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviştilor. Documentele din imagini, care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca şi Braşov, reprezintă falsuri. În legătură cu acestea, au fost sesizate autorităţile judiciare. Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naţionale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice şi nu trimite înştiinţări către populaţie în formele în care sunt redactate aceste false adrese”, a transmis MApN într-un comunicat de presă

Conform sursei citate, singura situaţie în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care, la articolul 51, menţionează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an. Această procedură nu vizează toţi rezerviştii şi se desfăşoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situaţia de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeaşi lege, de către reprezentanţii structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, arată MApN.


 

MApN a reamintit populației că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în anul 2005, iar acesta redevine obligatoriu DOAR în situaţia decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

„Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situaţia decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menţionată). Recomandăm cetăţenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini  să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, judeţene sau de sector pe raza cărora au domiciliul”, au adăugat reprezentanţii MApN.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, le recomandă cetățenilor care primesc aceste documente să nu dea curs solicitărilor și să se informeze din surse oficiale.

„Ministerul Apărării Naționale, România - www.mapn.ro NU solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și NU trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste FALSE adrese. 

Recomandăm cetățenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul. 

Vă recomand să vă informați, pe cât posibil, din surse oficiale. 

Platforma MApN dedicată combaterii dezinformării este updatată constant cu informații cu privire la acest tip de situații”, a transmis Vasile Dîncu pe pagina sa de Facebook.

 

CITEȘTE ȘI:

Atenție la noile metode de a crea panică în rândul populației! Ordine FALSE de înrolare în armată distribuite online în România

Ultimele Stiri
abonare newsletter