Actualitate

Aeroportul Cluj se angajează să reducă emisiile de carbon LA ZERO. A semnat „Declarația de la Toulouse”

77 de aeroporturi europene, printre care și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, au semnat un acord la Bruxelles, intitulat „Declarația de la Toulouse”. Acesta marchează un nou capitol cu privire la călătoria Europei spre obiectivul net zero al aviației.

Aeroportul Cluj se angajează să reducă emisiile de carbon LA ZERO. A semnat „Declarația de la Toulouse”

 

 


Un număr de 77 de aeroporturi europene, din 250 invitate până la acest moment, printre care se numără și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, au semnat un acord la Bruxelles, în 4 februarie 2022 intitulat „Declarația de la Toulouse” care marchează un nou capitol cu privire la călătoria Europei spre obiectivul net zero al aviației.

 


Aeroporturile de pe tot continentul au devenit una dintre cele mai puternice voci care duc mai departe această inițiativă.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„Declarația de la Toulouse” marchează prima dată când guvernele europene, Comisia Europeană, industria aviatică, sindicatele și alte părți cheie interesate, se aliniază în mod oficial pentru decarbonizarea aviației.


Este un moment extrem de important, deschizând calea pentru următorii pași concreți, atât pentru stabilirea unui Pact la nivelul Uniunii Europene pentru decarbonizarea aviației, cât și la nivel global, în timp ce se așteaptă ca ICAO și ONU să stabilească un obiectiv global pentru aviația internațională în cursul acestui an.

Promovarea decarbonizării sistemului de transport aerian

Aeroporturile au fost multă vreme primele care au inițiat provocarea privind decarbonizarea în aviație. Cu aproape 200 de aeroporturi europene certificate acum în cadrul programului Airport Carbon Accreditation privind certificarea managementului emisiilor de carbon din industria aeroportuară și aproape 400 de aeroporturi la nivel global, eforturturile de a reduce la zero emisiile de carbon până în anul 2050, pentru acele operațiuni aflate sub controlul aeroporturilor, continuă să facă progrese tangibile.


Aeroporturile europene au făcut acest demers public comun în anul 2019 și au reconfirmat acest lucru printr-un număr de aeroporturi care au publicat angajamente de asumare a acestui obiectiv până în 2030 iar câțiva dintre acești pionieri sunt deja pe acest drum.

De asemenea, aceștia se angajează în mod activ cu partenerii lor de afaceri și cu alte părți interesate să promoveze într-un spectru mai larg decarbonizarea sistemului de transport aerian.

Semnarea „Declarația de la Toulouse” de către ACI EUROPE în sine, cât și în calitate de partener al angajamentului privind Destinația 2050 a industriei aviatice este acum completată de angajamentul individual a peste 200 de aeroporturi de pe tot continentul, care și-au asumat acest angajament.

Aeroportul Cluj a obținut certificarea Airport Carbon Acreditation

În luna iunie 2019, în cadrul celui de-al 29-lea Congres Anual al ACI EUROPE, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a semnat angajamentul de a reduce la zero emisiile de carbon până în anul 2050, iar la sfârșitul anului 2021, aeroportul a obținut certificarea Airport Carbon Acreditation, Nivel 1 - Cartografiere, din partea ACI EUROPE.

Această acreditare reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de Aeroportul Internațional Cluj în gestionarea și reducerea emisiilor de carbon și totodată, confirmă preocuparea permanentă a aeroportului pentru protejarea mediului înconjurător.

Olivier Jankovec, Directorul General al ACI EUROPE a declarat: „Fiecare aeroport care semnează această Declarație face o diferență tangibilă pentru viitorul nostru ca industrie, ca economie și ca societate. Aceste aeroporturi continuă să demonstreze ambiție, viziune și excelență în acțiunile lor durabile. Îi admir și aplaud pe fiecare dintre ei.”

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a precizat cu această ocazie: „Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj continuă eforturile de reducere a emisiilor de carbon, iar prin semnarea  Declarației de la Toulouse acesta s-a înscris în rândul aeroporturilor europene care promovează atingerea obiectivelor climatice globale, prin intermediul  stabilirii unor parteneriate între toate nivelurile administrative și societate cu scopul atingerii obiectivului de decarbonizare a aviației la nivel european și global. Aceste demersuri consolidează poziția Aeroportului Internațional Cluj drept aeroport de referință în Sud-Estul Europei și demonstrează punerea în aplicare a celor mai bune practici la nivel internațional pornind de la domeniul de activitate al acestuia.”

Lista aeroporturilor membre ACI care au semnat „Declarația de la Toulouse” poate fi găsită aici: https://www.aci-europe.org/toulouse-declaration

Harta interactivă a  aeroporturilor din Europa care fac parte din programul Airport Carbon Accreditation poate fi găsită aici: https://airportco2.org/airports-across-the-world.html#region-europe 

CITEȘTE ȘI:

Taxiurile de la aeroport vor dispărea! Boc: „Va fi un automat prin care să poți comanda taxi de la ce firmă vrei, în funcție de preț”

Zbor Cluj - New York, în 2030. Continuă devierea Someșului și prelungirea pistei, la Aeroportul Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter