Actualitate

Efectele crizei: consum scăzut sau achiziţia de produse mai ieftine

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/20_ziua/04 supermarket_sc_2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reducerea veniturilor i-a determinat pe români să contabilizeze fiecare bănuţ cheltuit.

Peste 70% dintre români şi-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine în acest an, resimţind efectele crizei economice, potrivit unui studiu realizat de Mednet Marketing Research Center.

Chiar dacă în perioada februarie-decembrie 2011 a scăzut procentul celor care declară că sunt afectaţi de criză în mare şi foarte mare măsură, de la 53,2% în februarie 2011 la 42,8% în decembrie, studiul arată că la nivel perceptiv criza este prezentă în continuare în vieţile românilor, se arată într-un comunicat al Mednet.


Cum se manifestă criza?

Efectele crizei asupra familiilor respondenţilor se referă la creşterea preţurilor (59%), reducerea salariului sau a câştigurilor salariale (47,9%), pierderea locului de muncă (18,6%), creşterea ratelor la credite din cauza devalorizării leului (15%) şi pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale (13,8%).


De asemenea, criza economică are în continuare impact asupra comportamentului de consum al românilor. În acest context, studiul arată că deşi bazinul celor care nu şi-au modificat comportamentul de consum este relativ stabil de la un an la altul (22,5% în 2011 faţă de 22,8% în 2010) 72,2% şi-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine, informează Mediafax.

Astfel, 46,3% dintre români au cumpărat aceleaşi produse, dar în cantitate mai mică, 10% au cumpărat produse mai ieftine, dar în aceeaşi cantitate, iar 15,9% au cumpărat produse mai ieftine şi în cantitate mai mică.


Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru Bucureşti şi oraşele cu peste 100.000 locuitori, în perioada 7 - 12 decembrie 2011.

Economisirea, aproape imposibilă


Chiar dacă taie din cheltuieli, românii nu reuşesc să economisească. Aproape jumătate dintre români declară că nu reuşesc să economisească bani pentru că nu câştigă suficient, dar nici nu cunosc produsele financiare, reiese dintr-un studiu independent pe tema educaţiei financiare, realizat în luna noiembrie de Novel Research pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.

Studiul mai arată că românii sunt grijulii când vine vorba de gestionarea propriilor finanţe, astfel că 70% ţin o evidenţă atentă a cheltuielilor şi a datoriilor, un sfert dintre aceştia având chiar o evidenţă scrisă.


La polul opus, doar 6% nu ştiu cât cheltuiesc sau cu cât îşi depăşesc bugetul.

Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.

abonare newsletter