Actualitate

Noi reguli privind carantina în România. Cât durează carantina pentru nevaccinați și vaccinați? Stau în carantină și contacții direcți

CNSU a decis modificarea prevederilor referitoare la perioada de carantinare a persoanelor care vin în România dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat sau care sunt contacți direcți ai unei persoane infectate cu COVID-19.

Noi reguli privind carantina în România. Cât durează carantina pentru nevaccinați și vaccinați? Stau în carantină și contacții direcți Noi reguli privind carantina în România. Cât durează carantina pentru nevaccinați și vaccinați? Stau în carantină și contacții direcți

 

 


Persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți COVID vor sta în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate – 10 zile, potrivi unei hotărâri aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Aceeași perioadă de carantină se aplică și persoanelor nevaccinate care intră în țară din zonele cu risc epidemiologic, fără să prezinte un test negativ COVID-19.

 


Până acum, românii vaccinați nu stăteau în carantină dacă erau contacți ai unor persoane infectate cu COVID-19.

Modificările privind carantina aprobate de CNSU:

  • ​reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile.
  • reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoane nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile
  • pentru contacții direcți ai unui caz COVID-19 - carantină de 5 zile pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală și de 10 zile pentru persoane nevaccinate.

Cine este exceptat de la carantină?

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, persoanele care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schema completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei din zona roșie, este valabil doar vaccinul sau trecerea prin boală.


Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ. De asemenea, carantina nu se aplică mai multor categorii de angajați.

Pentru cei care vin din afara UE, sunt scutiți de carantină cei care au schemă completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile plus un test PCR făcut cu cel mult 48 de ore înainte.


Mai sunt scutite de carantină persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării.

Vezi AICI hotărârea CNSU.


 

CITEȘTE ȘI:

A fost prelungită starea de ALERTĂ. Măștile medicale sau FFP2 sunt obligatorii peste tot începând de azi

CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cine este exceptat de la carantină?

Carantina va fi redusă la doar 5 zile, în anumite condiții. Propuneri de ultimă oră în CNSU

Cum poți completa Formularul digital de intrare în România, obligatoriu din 20 decembrie? Explicații VIDEO pas cu pas

Ultimele Stiri
abonare newsletter