Actualitate

Science Campus Cluj, în Lomb. Concurs internațional de soluții, organizat de primărie

Un campus de științe va fi construit la Cluj-Napoca, în Lomb, în urma unui concurs internațional de soluții.

Un campus de științe va fi construit la Cluj-Napoca, în Lomb, în urma unui concurs internațional de soluții. Un campus de științe va fi construit la Cluj-Napoca, în Lomb, în urma unui concurs internațional de soluții.

 

 


Consilierii locali au votat, în ședința de luni, 6 decembrie, organizarea, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, a concursului internațional de soluții pentru ansamblul urban „Science Campus Cluj” din cartierul Lomb, pe un teren de peste 6,4 hectare pus la bătaie pentru investiție de primăria clujeană. Campusul dedicat științei urmează să cuprindă un muzeu al științei, o piață urbană și terenuri de sport, dar și un centru de cercetare, sediul facultății de matematică și cămine pentru 500 de studenți.

 


„În ședința Consiliului Local de ieri, 06.12.2021, am votat organizarea în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai a Concursului internațional de soluții pentru ansamblul urban Science Campus Cluj. Scopul proiectului este crearea unui ansamblu urban destinat cercetării, educației și antreprenoriatului care contribuie la dezvoltarea cunoașterii și inovării”, a transmis viceprimarul Dan Tarcea, marți.

Ansamblul urban „Science Campus Cluj” este compus din următoarele obiective de investiții: 


Obiectivul 1 – Autoritate contractantă municipiul Cluj-Napoca, alcătuit din:

 - CLAS - Center for Life, Art and Science (Science Center) — un centru multifuncțional ce pune cetățeanul în mijlocul proceselor de cercetare, inovare și transfer tehnologic din domeniile STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics);


 - Piață urbană și terenuri de sport.

Obiectivul 2 - Autoritate contractantă Universitatea „Babeș-Bolyai”, alcătuit din:


 - Platforma InfoBioNano4Health — centru comun de cercetare al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), prin care Universitatea își va direcționa cercetări din domeniile informatică matematică/științele cognitive/inteligența artificială/bio-nano științe/științele vieții, spre dezvoltări inovatoare în domeniul sănătății; 

 - Facultatea de Matematică-Informatică a Universității „Babeș-Bolyai”; 

 - Cămin studențesc pentru 500 de studenți.

Campusul, construit pe 6,4 hectare

Terenul este proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca și este situat în zona Lomb iar suprafața totală este de 6,4 ha din care o suprafață aproximativă de 3,48 ha îi revine municipiului Cluj-Napoca pentru realizarea Obiectivului 1, iar pentru o suprafața estimativă de 3 ha va fi propusă constituirea unui drept de superficie în favoarea Universității „Babeș-Bolyai” pentru realizarea Obiectivului 2 .

Valoarea premiilor concursului internațional pentru „Science Campus Cluj” este:

- Premiului I - Contractul de proiectare - 12.816.292,50 lei fără TVA

- Premiul II – 247.500 lei

- Premiul III - 123.750 lei.

Science Campus-ul plănuit în Lomb urmează să se realizeze cu bani europeni pe care Primăria și UBB și-au propus să îi atragă.

CITEȘTE ȘI:

Primul concurs de soluții pentru modernizarea unei școli, la Cluj. Vizită pe sit a arhitecților

abonare newsletter