Actualitate

Ce artificii avem voie să folosim în această perioadă? Avertismentul poliției

A venit perioada din an în care artificiile şi petardele sunt nelipsite. Polițiștii clujeni avertizează că pe cât de atractiv poate părea jocul cu petarde sau artificii, pe atât este de periculos.

Ce artificii avem voie să folosim în această perioadă? Avertismentul poliției

 

Folosirea incorectă a  artificiilor și petardelor poate cauza o serie de evenimente neplăcute si accidente cumplite.


„Ne amintim și noi, în copilărie eram vrăjiți de spectacolul luminilor, însă pe cât de atractiv poate părea jocul cu petarde sau artificii, pe atât este de periculos! Protejați copiii și nu le permiteți utilizarea articolelor pirotehnice!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj.

După cum stabilește Legea nr. 126/1995, doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot utiliza anumite articole pirotehnice de divertisment, cele care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot mult mai mic. Persoanele care nu respectă regulile privind deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice vor fi sancționate cu amenzi de până la 7.500 de lei.


Persoanele fizice nu au voie să cumpere şi să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1, care nu conţin mai mult de 3 grame de amestec pirotehnic.

La categoria menționată mai sus se numără și articole pirotehnice de divertisment și anume focuri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, scântei, pocnitori cu confetti și bobiţe explozive.


CLASIFICAREA ARTICOLELOR PIROTEHNICE CONFORM PREVEDERILOR LEGALE:

Articole pirotehnice de divertisment, categoriile F1, F2, F3 şi F4 (sau 1, 2, 3 şi 4):

- categoria F1  prezintă un risc foarte scăzut, un nivel de zgomot neglijabil, fiind destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă (exemple: focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri,  şerpi, scântei, pocnitori cu confeti, bobiţe explozive).
- categoria F2 prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut, fiind destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse (exemple: petarde, baterii, mine, minirachete, rachete, morişcă zburătoare, sori rotitori).
- categoria F3  prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane (exemple: roţi zburătoare, baterii şi combinaţii, jerbe, tub cu tragere, mine, rachete).
- categoria F4 de mare risc, cunoscute sub denumirea de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.


-articole pirotehnice de scenă, categoriile T1 (care prezintă un risc scăzut) şi T2 (destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni);
-alte articole pirotehnice, categoriile P1 (care prezintă un risc scăzut) şi P2(destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni).

Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.


Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. Articolele pirotehnice destinate utilizării de către publicul larg pot fi achiziționate numai de la persoane juridice autorizate să desfășoare activități cu acest tip de produse, fiind interzisă procurarea de la persoane fizice.

Când este INTERZISĂ folosirea articolelor pirotehnice

- între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
- la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
- la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
-orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept
-comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit varsta de 18 ani
-comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni

Ultimele Stiri
abonare newsletter