Actualitate

Spitalul Județean Cluj rămâne în categoria I

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/15_ziua/02 cristiana ciortea conf spitalul judetean upu rp 05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalele care nu îşi vor rezolva problemele semnalate de echipa de evaluare, riscă să fie trecute într-o categorie inferioară de la 1 ianuarie 2012.

Peste 110 spitale care au fost clasificate în categorii superioare cu plan de conformare trebuiau să-şi rezolve până astăzi problemele semnalate de echipa de evaluare, altfel riscă să fie trecute într-o categorie inferioară de la 1 ianuarie 2012.

Cele peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, adică până la sfârşitul anului trebuie să-şi rezolve problemele pentru a nu fi declasificate de la 1 ianuarie 2012, potrivit Mediafax. În această situație se află și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj care a fost încadrat în categoria I, cu plan de conformare. Aceasta înseamnă că mai avea de îndeplinit anumite condiții ca să fie menținut în această categorie, principala fiind înființarea unor specialități care acum lipsesc.

Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Județean Cluj, a explicat că situația spitalului clujean este una mai specială din cauză că este format din mai multe pavilioane și pacientul trebuie transportat de la o clădire la alta dacă se pune problema să aibă nevoie de servicii medicale de la mai multe specialități. Chiar dacă specialitățile lipsă s-ar înființa, tot ar fi nevoie în continuare de transportul pacienților.

„Noi am depus deja documentația, am și discutat cu cei de la Ministerul Sănătății obiectivele din planul de conformare și au înțeles situația spitalelor pavilionare, adică Ministerul să accepte încheierea de protocoale între spital și institutele din Cluj-Napoca. Astfel, pacientul care are nevoie de servicii pluridisciplinare va fi transportat la institutele din oraș”, a explicat Cristiana Ciortea. În Cluj-Napoca funcționează Institutul de Urologie și Transplant Renal, Institutul Inimii, Institutul Oncologic și Institutul Regional de Gastroenterologie Cluj.

Șapte spitale de categoria I, cu plan de conformare

În momentul în care spitalele au fost clasificate, ministrul Sănătății de atunci, Cseke Attila declara că România nu dispune de niciun spital, oricât de bun ar fi el, care să se poată încadra în categoria I fără conformare. El făcea referire la două spitale din Bucureşti - Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar - şi la cinci spitale din ţară - Spitalul de Urgenţă din Timişoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa.

Toate cele şapte sunt cu plan de conformare, adică până la sfârşitul anului trebuie să-şi rezolve problemele pentru a se putea încadra în clasa I. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ele vor fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter