Actualitate

Un român a fost rănit uşor în atacul de la Liege

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/14_ziua/place-lambert-liege.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un cetăţean român a fost rănit uşor în atacul cu grenade şi armă automată comis marţi în centrul oraşului Liege, incident soldat cu cel puţin patru morţi şi 125 de răniţi, transmite corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu.</p>

 

Contactată de Agerpres, ambasada României în Regatul Belgiei a precizat că informaţia a fost confirmată oficial de celula de criză creată în cadrul Ministerului de Externe belgian după evenimentele tragice produse marţi la Liege. Cetăţeanul român se numeşte Alexandru Palade, iar rănile uşoare suferite nu au necesitat internarea în spital. El se afla în momentul atacului în apropierea staţiei de autobuz care a fost vizată de atacul comis de Nordine Amrani (33 de ani).

Locuitorii oraşului Liege vor păstra miercuri la prânz un minut de reculegere în memoria victimelor atacului sângeros comis marţi în piaţa Saint-Lambert din centrul oraşului valon.

În cursul nopţii, poliţia din Liege a descoperit încă o victimă, o femeie de 45 de ani, în locuinţa autorului atacului, Nordine Amrani. Potrivit informaţiilor preliminare, femeia a fost ucisă de Amrani cu puţin timp înainte ca acesta să plece spre centrul oraşului, marţi la prânz.

Nordine Amrani s-a sinucis imediat după atacul din piaţa Saint-Lambert, unde era organizat un târg de Crăciun. Celelalte victime sunt doi adolescenţi de 15 şi 17 ani şi un copil în vârstă de numai 17 luni. O femeie de 75 de ani, despre care iniţial s-a anunţat că ar fi decedat, este internată în spital cu răni foarte grave. Bilanţul provizoriu al tuturor evenimentelor de marţi legate de Amrani ajunge astfel la 5 morţi şi 125 de răniţi, dar ar putea creşte dată fiind starea gravă a cinci dintre răniţi.

Majoritatea persoanelor rănite se aflau într-o staţie de autobuz, fiind în special tineri care ieşiseră de la un examen desfăşurat într-o sală din apropiere. După explozia grenadelor lansate asupra mulţimii de către Amrani, panica i-a cuprins pe cei care se aflau în piaţa Saint-Lambert din Liege, care marţi după-amiază semăna cu un oraş în stare de asediu, după ce poliţia a izolat complet partea lui centrală.

Mobilul atacului încă nu se cunoaşte, dar se ştie că Nordine Amrani fusese condamnat în septembrie 2008 pentru posesie de arme şi trafic de droguri. În octombrie 2010, Amrani a fost eliberat sub jurământ după efectuarea a jumătate din pedeapsa pentru deţinerea unui arsenal de 10 arme şi 9.500 de piese de armă, şi pentru cultivarea a 2.800 de plante de canabis.

„Era un delincvent care, întreaga sa viaţă, a cunoscut greutăţi: tribunalul pentru minori, tribunalul corecţional, curţile de apel. Cum a fost posibil ca această persoană să se răzbune pe populaţia locală nevinovată? Vom încerca să înţelegem acest lucru”, a spus procurorul general din Liege, Cédric Visart de Bocarmé.

abonare newsletter