Actualitate

Concert de final la Festivalul „Mozart”

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/14_ziua/12 festivalul mozzart.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Publicul este invitat sâmbătă să asculte „Requiem”şi „Concertul pentru pian şi orchestră” ale compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.</p>

Filarmonica de Stat „Transilvania”, împreună cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, invită publicul la Concertul Vocal-Simfonic care încheie cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului „Mozart”.

Concertul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19,00, în data de 16 decembrie. Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii, alături de soliştii Aurelia Vişovan la pian, Adela Zaharia (soprană), Mărioara Pop (mezzosoprană), Ruben Mureşan (tenor) şi Cristian Hodrea (bas), sub bagheta dirijorului permanent Mihail Agafiţa, vor prezenta „Concertul pentru pian şi orchestră nr. 18, în Si bemol major” şi lucrarea „Requiem” ale compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.

Din Chişinău, director permanent la Filarmonica din Cluj

Mihail Agafiţa, dirijorul permanent al Filarmonicii clujene, şi-a început studiile de dirijat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chişinău, urmând apoi cursurile de masterat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea maestrului Dumitru Goia, format la rândul său la celebra şcoală de dirijat din Sankt Petersburg. Apreciat în mod deosebit pentru energia, dar şi pentru rafinamentul coloristic ce caracterizează interpretările sale, Mihail Agafiţa desfăşoară o intensă activitate dirijorală pe scene din SUA şi Europa. În 2004 a fost numit dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar începând cu anul 2009 este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Transilvania”. În anul 2010, calitatea deosebită a prestaţiilor sale a fost recunoscută şi prin apariţia a două CD-uri la celebra casă de discuri Sony.

Vocile concertului

Soprana Adela Zaharia şi-a definitivat studiile la Cluj. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Mariana Nicolescu şi Monica Mauch (canto baroc). Este laureată a Concursului de lied românesc de la Braşov. Adela Zaharia se remarcă atât în repertoriul de lied şi oratoriu, colaborând cu filarmonicile din Cluj, Arad, Târgu Mureş, cât şi în repertoriul de operă, susţinând cu succes roluri pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Mezzosoprana Mărioara Pop a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Zalău, desăvârşindu-şi studiile muzicale la Facultatea de Canto şi Artă Scenică din Cluj. Repertoriul său cuprinde atât roluri de operă cât şi partituri vocal-simfonice pe care le-a interpretat pe scenele filarmonicilor din Cluj, Iaşi, Oradea, Craiova Sibiu, Târgu Mureş.

Absolvent al Institutului Biblic „Emanuel” din Oradea, tenorul Ruben Mureşan şi-a continuat studiile la Bucureşti şi în SUA, la Cambridge. Ruben Mureşan posedă un vast repertoriu de operă, lied şi oratoriu. Cristian Hodrea a studiat mai întâi oboiul, urmând cursurile Academiei din Cluj. Este laureat al concursurilor „Hariclea Darclé” şi „Sigismund Toduţă”. Cristian Hodrea depune o intensă activitate solistică, atât în concerte vocal-simfonice pe scenele filarmonicilor din ţară, cât şi pe scena Operei Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter