Actualitate

24 de focare noi de pestă porcină africană în România! Încă un focar, depistat la Cluj

24 de focare noi de pestă porcină africană au fost confirmate în România. Acestea au fost depistate în mai multe județe, între care și Cluj.

Încă un focar de pestă porcină africană depistat la Cluj Încă un focar de pestă porcină africană depistat la Cluj

 

 


Cele 24 de focare noi de pestă porcină africană au fost depistate în perioada 29 octombrie - 4 noiembrie.

 


Cele mai multe au fost înregistrate în județul Ialomița, unde sunt 5 focare. Județele Ilfov și Bihor au cele mai multe focare depistate recent după Ialomița, 3 la număr.

Totodată, câte două focare s-au depistat în Brăila, Buzău și Iași, iar câte un focar la Cluj, Argeş, Arad, Prahova, Sibiu, Suceava şi Teleorman.


46 de focare, stinse în ultima săptămână

46 de focare de pestă porcină africană (PPA) au fost stinse în ultima săptămână. Din data de 4 noiembrie 2021, în România mai sunt active 563 de focare de pestă porcină africană.

Din numărul total de focare, 21 au fost înregistrate în exploatații comerciale și 2 în exploatații comerciale de tip A. 385.794 de porci au fost afectați, în focarele active.


Din 31 iulie 2017, când a fost semnalat prima dată acest virus în România, și până în prezent au fost confirmate 5.911 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Cum apare pesta porcină africană?

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de pestă porcină africană, conform ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) sunt:


- intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; 
- scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; - sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); 
- nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; 
- nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.

CITEȘTE ȘI:

Creșterea porcilor în aer liber ar putea fi INTERZISĂ cât timp evoluează pesta porcină africană

Pesta porcină africană a ajuns la Cluj cu camionul. O firmă a fost închisă

abonare newsletter