Actualitate

Dentiști pentru țărani. Vezi ce idee are Ministerul Sănătăţii!

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/13_ziua/03 dentisti.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Sănătății propune ca stomatologii să înființeze cabinete mobile cu ajutorul cărora să trateze pacienții din zonele rurale.</p>

Ministerul Sănătății (MS) a realizat un proiect de ordin prin care dorește să vină în ajutorul locuitorilor de la sate. Astfel, proiectul propune ca stomatologii să aibă posibilitatea înființării de cabinete stomatologice mobile ceea ce le-ar permite deplasarea în zonele unde nu există cabinete. În document se arată că, în prezent, acordarea serviciilor de medicină dentară se realizează la nivelul cabinetelor de medicină dentară organizate şi înfiinţate la nivelul structurilor imobile.

În anul 2010, au fost înregistraţi în România 12.990 de medici stomatologi, ceea ce înseamnă că 1.650 de locuitori revin unui medic stomatolog şi 6,1 stomatologi la 10.000 locuitori.

Conform datelor Ministerului Sănătății, tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost una în continuă scădere de la 1,09 consultaţii şi tratamente la 1 locuitor în anul 1970 la 1,62 în 1998 pentru a ajunge în 2008 la 0,35 consultaţii şi tratamente la 1 locuitor.

Deşi numărul de stomatologi din România are o tendinţă crescătoare, distribuţia activităţii acestora este neuniformă existând o activitate crescută în mediul urban în defavoarea mediului rural. „Populaţia din zonele rurale nu are acces la servicii de medicină dentară datorită absenţei unor unităţi medicale autorizate, astfel fiind necesară parcurgerea unor distanţe mari pentru obţinerea acestor servicii medicale”, se arată în proiectul de ordin.

Prin acest demers, se urmărește asigurarea cadrului legal necesar pentru îmbunătăţirea accesului la consultaţii şi tratamente stomatologice în România şi dezvoltarea activităţilor de profilaxie şi de educaţie pentru sănătate orală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter