Actualitate

România va trebui să împrumute 16 mld. euro anul viitor

<p>Preşedintele Traian Băsescu afirmă că România trebuie să împrumute în 2012, de pe pieţele interne şi externe, 16 miliarde de euro, pentru a „rostogoli” datoriile anterioare.</p>

 

„Diferenţa de la 1,9 deficit la 2,4 trebuie să o împrumutăm ca, de altfel, şi deficitul de 1,9. Dobânzile la credite pe piaţa internaţională acum sunt de circa 8 procente. Or, asta face inoperant un împrumut din cauza costului extrem de ridicat al creditului. Gândiţi-vă că din cauza contaminării pe ce s-a întâmplat în Grecia, pe ce s-a întâmplat sau se întâmplă în Italia, României i-a crescut CDS-ul de la 180, în vară, la - era acum, în ultima săptămână - 458. Deci, prima de asigurare a împrumuturilor a explodat la împrumuturile pe zece ani. Asta este. Intenţia este să împrumutăm cât mai puţin. Şi aşa, trebuie să împrumutăm 13,5 miliarde de euro pentru a rostogoli datoriile anterioare. Deficitul de 1,9% mai înseamnă încă 2,5 miliarde, ceea ce înseamnă că România trebuie să împrumute de pe pieţe, internă şi externă, 16 miliarde de euro anul viitor”, a afirmat Băsescu duminică, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a ţinut să puncteze că nu este vorba de datorii făcute de actualul guvern, ci de cele care au fost 'rostogolite continuu' din 2007 şi 2008.

„Ce n-aş vrea să speculaţi, dacă nu ştiţi cumva exact: nu sunt datorii făcute de acest guvern. Banii de la Fond, aceia au cu totul alt regim şi se rambursează pe un cu totul alt program. Vorbim de datoriile pe termen scurt, care au fost rostogolite continuu, 2007-2008. Gândiţi-vă că în 2008 s-au luat credite pe termen scurt, pe trei luni, pe şase luni, pe maxim 12 luni cu dobânzi uriaşe la un deficit de 5,4% şi de atunci le tot rostogolim”, a susţinut şeful statului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter