Actualitate

De ce a eșuat campania de vaccinare? Rectorul UBB: „Nu poți să vii spui că elimini acest prag când Titanicul se scufundă”

Rectorul UBB, Daniel David, a vorbit pentru hotnews.ro, motivele pentru care a eșuat campania de vaccinare în România.

 

 


Potrivit hotnews.ro, psihologul Daniel David consideră că măsurile de relaxare a restricțiilor au fost luate haotic, fără nicio logică. De asemenea, autoritățile nu au avut încredere în oameni, ci au mers pe o campanie în forță.

„Nu sunt de acord că s-a pornit bine campania de vaccinare. În primul rând, trebuie să dăm buna credință autorităților, au încercat, s-au chinuit, dar este drept că s-au ciocnit de realitatea psiho-socială nu foarte încurajatoare pentru vaccinare. Un nivel educațional scăzut corelează cu o deschidere mică spre vaccinare. Din start, s-a pornit cu acest blocaj psiho-social, dublat de un nivel de superstiție ridicat, teren fertiil pentru teoria conspiraționiste.


Autoritățile au greșit, iar o greșeală majoră a fost că nu au făcut un front comun de luptă putere-opoziție. Aici era vorba despre viață și de moarte”, a transmis Daniel David.

Măsuri luate fără sens

Daniel David consideră că deciziile luate de autorități în ultima perioadă au luate fără sens și de neînțeles pentru el.


„Ministerul Educației are dreptate când spune că școlile trebuie să rămână deschise, numai că asta trebuie în condiții de siguranță. Nu cred că educația trebuie făcută cu orice preț.

Și cred că ministerul are dreptate când spune că nu ar trebui legată prezența la școală de pragul de 6 la mie, ci de cazurile de COVID din școli. Medical, cred că au dreptate. Dar psihilogic a fost catastrofal. Tu nu poți elimina acest prag în mijlocul pandemieiNu poți să vii spui că elimini acest prag când Titanicul se scufundă”, a declarat Daniel David.


Copiii sunt cei mai afectați de această perioadă, chiar dacă potrivit ultimelor statistici, tulburările psihice nu au crescut foarte mult, stresul a devenit insuportabil pentru copii. Aceștia fiind afectați de reacțiile părințiilor care sunt înspăimântați și furioși.

Campania din Danemarca, superioară României

Potrivit lui Daniel David, campaniile din Danemarca au fost unele de educare, în care cetățenii având o încredere mai mare în autorități.


„Încrederea oamenilor în autorități este mult mai mare, spre deosebire de România, unde încrederea în autorități este la pământ. În România, autoritățile nu au avut încredere în oameni și au mers pe o campanie mai degradă în forță, care a redus foarte mult liberul arbitru. Atunci când îi reduci liberalul arbitru, reacția omului este de a se opune, chiar dacă ceea ce vrei să îl dai este în beneficiul lui.

Este ceea ce psihologii numesc reactanță psihologă. Iar atitudinea autorităților a născut o reactanță psihologică masivă în populația din România”, a explicat profesorul Daniel David.

CITEȘTE ȘI

VIDEO. ZERO distanțare în amfiteatrele universităților din Cluj. Ce spun reprezentanții UTCN și UBB?

Ultimele Stiri
abonare newsletter