Actualitate

Seceta lasă oamenii fără apă și distruge culturile agricole

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/09_ziua/03-seceta 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Localnicii spun că a dispărut apa de la izvoare care nu au mai secat de 40 de ani.

Precipitațiile din ultima perioadă au fost cu mult sub limita normală.

Seceta va afecta și culturile de cereale. Din acest motiv, se estimează că va scădea producția de grâu anul viitor, ceea ce va duce la creșterea prețului la grâu.


Mai multe localități din județul Cluj se confruntă cu lipsa apei, din cauza secetei din ultimele luni. Potrivit deputatului independent Mircia Giurgiu, în această situație se află câteva familii din satele Râșca și Răscruci. În Râșca, o parte din săteni nu mai au apă de două luni din cauză că izvorul de unde se alimentau cu apă a secat. Traian Matiș, viceprimarul comunei Râșca spune că nu au mai fost astfel de probleme de acum 40 de ani, dar promite că la începutul săptămânii viitoare situația va fi remediată prin racordarea cetățenilor la un alt izvor. Pe durata celor două luni, oamenii au fost alimentați cu apă cu ajutorul cisternelor.

Deputatul Giurgiu a semnalat faptul că seceta a afectat alimentarea cu apă și pentru familiile din satul Răscruci. „Fiecare familie și-a introdus apă pe cont propriu și acum, pentru prima dată în ultimii 40 de ani nu mai au apă din cauza secetei. La Răscruci s-ar putea introduce alimentarea cu apă cu cisterne”, declară Mircia Giurgiu.

Precipitații cu mult sub limita normală

Potrivit datelor centralizate de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa, în luna noiembrie nu a plouat deloc. Seceta a început la sfârșitul lunii iulie, iar în intervalul august – noiembrie s-au înregistrat precipitaţii care au totalizat doar 25 – 35% din cantităţile normale ale perioadei.

Debite reduse pe râurile din județ

Pe râurile din zona montană, Someşul Cald, Beliş, Someşul Rece, debitele din prima jumătate a lunii noiembrie se situează la 25-35% din normal, iar cele din zona colinară la valori de 20 – 25% din normal. „Debitele scurse acum pe râuri în secţiunile de monitorizare nu reprezintă minime istorice pentru luna noiembrie, în decursul ultimilor 30 – 40 de ani fiind înregistrate numeroase cazuri în care debitele zilnice au fost mai mici decat acum”, a declarat Luminița Petre, purtător de cuvânt al ABA Someș-Tisa.  

Seceta ar putea cauza creșterea prețului la grâu

Grigore Onaciu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Cluj afirmă că pentru anul viitor se prefigurează o scădere importantă a producției de grâu din cauza secetei de anul acesta. „Se prefigurează o diminuare a producției la grâu pentru că ceea ce a fost însămânțat a răsărit doar 50%. Iar pe fondul diminuării producției, va crește prețul grâului”, arată Onaciu.

Șeful DAJ Cluj explică faptul că ploile recente au fost insuficiente pentru zonele unde se cultivă cereale, mai ales că în Turda, Tureni, Copăceni și Triteni rezervele de apă în sol până la 30 de centimetri au fost aproape zero.

Grigore Onaciu mai spune că cele mai afectate culturi sunt orzul și rapița din cauză că au fost făcute în luna septembrie când cantitățile de precipitații au fost zero.

Meterologii anunță ploi până pe 13 decembrie


Situația culturilor de cereale din această toamnă s-ar putea remedia într-o anumită măsură dacă luăm în considerarea estimările meteorologilor. Astfel, pentru săptămâna 6-13 decembrie, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat ploi pentru toată țara, dar mai semnificative în vestul, nordul și centrul țării.

Nu vor fi restricții la alimentarea cu apă

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa asigură că, în ciuda secetei din acest an, nu vor fi restricții în ceea ce privește alimentarea cu apă. „În acest moment, la nivelul bazinului hidrografic Someş-Tisa nu se pune problema aplicării de restricții la folosințele de apă, întrucât pe niciun sector de râu nu a fost atins pragul de avertizare”, a declarat Luminița Petre, purtătorul de cuvânt al ABA Someș-Tisa. De asemenea, în conformitate cu prognozele hidrologice, în perioada imediat următoare, nu sunt estimate restricții pentru sistemele de alimentare cu apă în regim centralizat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter