Actualitate

Rămășițele unor oameni de acum 7.000 de ani, descoperite în Cluj. Sunt mai vechi decât Piramidele din Egipt. VIDEO

O descoperire arheologică importantă a fost scoasă la iveală în zona Clujului. Rămășițele unor oameni din Neolitic sau Noua Epocă a Pietrei au fost găsite pe un șantier din Iclod.

 

 


Potrivit stirileprotv.ro, pe un teren din Iclod, județul Cluj, unde urma să fie construit un service pentru camioane, arheologii au descoperit 7 morminte de inhumație neolitice, dar și 5 morminte de incinerație celtice. Potrivit experților, acestea au aproximativ 7.000 de ani, fiind mai vechi decât faimoasele Piramide din Egipt.

Mormintele, găsite pe o suprafață de o jumătate de hectar, în apropiere de Iclod, chiar lângă șosea, datează din perioade diferite. Până acum, arheologii au stabilit că rămășițele mai vechi aparțin unui adolescent și unor adulți. Toți sunt din aceeași specie, Homo Sapiens, și aveau deja aceleași trăsături că noi.


Bărbații erau robuști și aveau o înălțime de 1,65 - 1,68 metri, în timp ce femeile, mai firave, abia depășeau un 1,50 metri. Pe lângă rămășițele descoperite, în interiorul mormitelor s-au descoperit vase în care probabil se puneau ofrande care să le folosească celor decedați în lumea de apoi.

Deasupra acestor morminte a fost găsită o altă așezare, celtică, veche de aproximativ 2.200 de ani. O descoperire surprinzătoare pentru zona Iclod este un mormânt celtic, alături de care au fost puse alte vase, în care s-au depus ofrandă, fie de mâncare, fie de băut, precum și alte obiecte.


„Acum 7.500 de ani avem cea mai nouă Epocă a Pietrei, Neoliticul, sunt comunități care au o cultură materială similară, dar nu cunoaștem numele acestor comunități, pentru că nu a fost cine să scrie despre ele”, a declarat Paul Pupeză, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Descoperirile recente vor ajuta la conturarea unui profil social al oamenilor care au trăit acolo. De exemplu, obiectele găsite în morminte arată că făceau comerț.


Situl arheologic face parte dintr-o zonă declarată monument istoric, unde în trecut au fost găsite și alte așezări neolitice.

„Așezarea se întinde de aici și merge până aproape de case. A fost tăiată de calea ferată și șoseaua care duce spre Gherla”, a transmis Aurel Bulbuc, profesor de istorie.


Așezările din Iclod arată că oamenii se stabiliseră acolo cu aproximativ 2.500 – 3.000 de ani înainte de construcția celebrelor piramide din Egipt. Despre descoperirea făcută acum a scris și cunoscuta publicație americană „Live Science”.

Puteți vedea video AICI.

CITEȘTE ȘI

Mormânt vechi de 7.000 de ani, descoperit în centrul Clujului de arheologi. Persoana decedată era împodobită cu mărgele. VIDEO

abonare newsletter