Actualitate

Totul despre măsurile la Untold. IPJ: „Fără substanțe interzise. Atenție! Nu vor fi doar polițiști în uniformă”

Mai sunt două zile până când UNTOLD se redeschide pentru zecii de mii de festivalieri, după aproape doi ani de pauză. Și în acest an, organizatorii și autoritățile au pregătit un amplu plan de măsuri astfel încât festivalul UNTOLD să fie sigur.

 

 


Peste 2.000 de angajați ai Ministerului Administrației și Internelor (Direcția Generală Management Operațional M.A.I, Jandarmeria Română, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Română, Inspectoratul General pentru Emigrări, Agenția Națională Antidrog, Biroul de Combatere a Crimei Organizate, U.P.U. Cluj-Napoca) și ai Poliției Locale se vor asigura că sunt respectate măsurile de siguranță în toate cele 4 zile și 4 nopți de festival, la cea de-a șasea ediție UNTOLD. Acestora li se alătură și 700 de agenți de securitate privați.

Organizatorii au anunțat că această ediție a festivalului se va întâmpla și că au pregătit măsuri excepționale de siguranță.


Câini de serviciu și mijloace de supraveghere, la Untold

Jandarmilor clujeni li se alătură jandarmii din Târgu Mureș pe perioada festivalului Untold pentru a putea asigura siguranța participanților la festival. Jandarmii vor aduce la festival câini de serviciu și mijloace de supraveghere:

„Pot să afirm cu toată tăria că nici la edițiile precedente nu au existat evenimente deosebite, incidente în care să fie implicate un număr mare de persoane. Acestea au fost izolate și nu au avut repercursiuni grave. Aproape 1.000 de lucrători în uniformă ai structurilor MAI alături de polițiști locali, angajați ai firmei de pază și protecție vor asigura protecția participanților anterior, pe timpul desfășurării festivalului și pe timpul defluirii de la festival, în cele patru zile în care se va desfășura festivalul Untold, prin măsuri sporite de atenție, dată fiind situația pandemică actuală în care ne găsim, axându-ne pe prevenirea și descurajarea oricăror acte de violență, cu accent pe protecția fizică a participanților.


400 de jandarmi din Cluj-Napoca, cu sprijin din Târgu Mureș, vor fi zilnic în interiorul festivalului în uniformă și prezenți la datorie. Vom avea în dotare câini de serviciu, mijloace tehnice de supraveghere, dar suntem convinși că, la fel ca la edițiile anterioare, participanții vor respecta recomandările forțelor de ordine, recomandări care sunt făcute atât de organizatori, prin regulamentul transmis festivalierilor, cât și prin recomandările care vor fi făcute la accesul principal în festival și pe timpul festivalului”, a spus colonelul Sebastian Clițan, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, într-o conferință de presă organizată de reprezentanții Untold.

Polițiști fără uniformă la Untold

Comisarul șef al IPJ Cluj a anunțat că la festival nu vor fi doar polițiști în uniformă, așa că festivalierii trebuie să fie prudenți și să respecte legea.


Totodată, polițiștii au misiunea la Untold să descurajeze consumul, deținerea și traficul drogurilor:

„Din punct de vedere al Inspectoratuli de Poliție Județean, în cursul festivalului vor fi pentru cele fiecare 24 de ore, pe parcursul celor 4 zie, în jur de 350-400 de polițiști în uniformă și nu numai. Aceștia vor asigura măsuri de ordine publică - Poliție Rutieră, investigații criminale, acțiuni speciale ș.a.m.d. În altă ordine de idei, ca în fiecare an, vom avea măsuri speciale pentru a descuraja consumul, deținerea, traficul de substanțe interzise. Transmitem pe această cale festivalierilor să nu aibă impresia că doar polițiștii în uniformă sau colegii din structurile MAI în uniformă sunt prezenți în festival. Ca în fiecare an au surprize și nu de fiecare dată plăcute”, potrivit comisarului șef de poliție Mircea Rus, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.


Poliția Locală participă cu un număr de 137 de polițiști la festival, potrivit șefului Poliției Locale Marcel Bonțidean.

Spitale de campanie în interiorul festivalului

De asemenea, în perimetrul festivalului vor fi amplasate și două spitale de campanie SMURD și puncte de prim ajutor. Toate măsurile de siguranță au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

„Această ediție a Untold-ului va fi probabil mai specială, datorită măsurilor care trebuie impuse, atât cele pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, cât și pentru partea de pandemie în care ne aflăm. Din punct de vedere al unității noastre, sigur că suntem pregătiți pentru a face față provocărilor care vor decurge în această perioadă din interiorul festivalului.

Vom fi prezenți în interiorul festivalului în decurs de 24 de ore, cu circa 130 de angajați ai inspectoratului nostru și medici, paramedici voluntari care vor asigura asistență medicală, în speță asigurarea primului ajutor medical dacă va fi nevoie. Ne vom axa și pe prevenire și implicare în ceea ce înseamnă partea de respectare a măsurilor specifice pandemiei. Vom avea în interiorul festivalului două spitale de campanie, puncte de prim ajutor medical, vom avea ambulanțe atât din unitatea noastră, cât și din alte unități, din alte inspectorate care ne ajută. Îmi doresc foarte mult să nu avem cazuri foarte grave de gestionat, dar sunt convins că dacă vor fi, lucrurile vor decurge în mod normal”, a declarat inspectorul șef, general de brigadă Ion Moldovan, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.

Măsuri de siguranță pentru Untold

La festival se va putea intra doar cu Certificatul Digital EU COVID-19 sau cu testare rapidă antigen. Toate certificatele vor fi scanate pentru a fi verificată veridicitatea lor, prin intermediul aplicației VACCIN.LIVE. Fanii festivalului trebuie să vină cu actul de identitate și Certificatul Digital EU COVID-19 (Green Pass), care să conțină:

- fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare cu un vaccin autorizat în România;
- fie dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- fie dovada rezultatului negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Aplicația scanează codul QR al Certificatului Digital, verifică integritatea semnăturii digitale (care protejează certificatul împotriva falsificării) și afișează informațiile pe ecranul echipamentului de scanare. Persoana care prezintă codul QR în vederea scanării este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conținute în acest cod. Datele nu sunt salvate pe dispozitivul de scanare. Aplicația VACCIN.LIVE poate verifica Certificate Digitale Europene COVID-19 emise de către toate statele membre UE + Elveția, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, San Marino, Vatican, Macedonia de Nord, Ucraina și Turcia.

Participanții sunt rugați să aibă pregătit Certificatul Digital European COVID-19 (care se poate descărca accesând portalul certificat-covid.gov.ro) în format electronic sau tipărit pe hârtie pentru a putea fi scanat la punctele de acces, împreună cu un act de identitate care să conțină cel puțin nume, prenume și data nașterii, pentru verificare.

De asemenea, în timpul show-urilor care vor avea loc în Sala Polivalentă, numărul participanților va fi scanat în timp real datorită tehnologiei pusă la dispoziție de Konica Minolta care va asigura monitorizarea evenimentului pe durata celor 4 zile, prin intermediul camerelor de supraveghere și soluțiilor software de analiză video avansată, împreună cu Metrici, brand românesc specializat în soluții software și aplicații bazate pe analiză video și Inteligență Artificială.

Pe toată durata festivalului, participanții vor fi informați asupra obligativității de a purta mască. Festivalul UNTOLD are loc în perioada 9-12 septembrie.

CITEȘTE ȘI:

Protecția Consumatorului anunță controale la UNTOLD

 

Accesul la UNTOLD 2021, EXCLUSIV cu certificatul digital EU sau testare rapidă antigen

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter