Actualitate

Conserve toxice: Ce se întâmplă în corpul tău când mânânci din conserve

Conserve toxice: de ce sunt cutiile de conserve toxice și ce poți să pățești dacă mânânci des din conserve.

Conservele sunt la mare căutare în ultima perioadă și reprezintă prima alegere pentru cei care vor să își facă un stoc de alimente neperisabile. Principalul avantaj al conservelor este reprezentat de termenul de valabilitate îndelungat, uneori chiar de câțiva ani. Alimentele din interior își păstrează gustul și sunt bune de consumat chiar după o perioadă lungă de timp. În plus conservele se pot stivui ușor și astfel depozitarea lor nu reprezintă o problemă.

Iată de ce sunt conservele toxice

Pentru a nu rugini și pentru a păstra prospețimea alimentelor din interior cât mai mult timp, conservele sunt de regulă căptușite cu o peliculă de material plastic ce are în compoziție bisfenol A, sau BPA. Bisfenolul se regăsește și în dozele metalice, dar și în sticle de plastic în care sunt puse băuturile răcoritoare, acele PET-uri. Studiile au demonstrat că bisfenolul (BPA), se transferă ușor din materialul plastic în alimentele din cutii/ sticle și ajung astfel să intre în organismul uman.

Potrivit mai multor experimente efectuate, cantitatea de bisfenol din sânge crește și de 20 de ori după consumul unei singure conserve.
Conserve toxice: s-a demonstrat că bisfenolul influențează activitatea glandelor endocrine. Se poate ajunge astfel la dereglări hormonale, deoarece nivelul hormonilor din organism este modificat.
Bisfenolul a fost asociat de multe ori și cu alte boli, precum obezitatea, afecțiunile cardiovasculare și diabetul. De asemenea, bisfenolul crește riscul pubertății precoce și poate duce la apariția de modificări comportamentale în rândul copiilor.


Conserve toxice: care sunt cele mai toxice conserve

Cercetările au mai demonstrat că ambalajul conservelor conține și oxid de zinc, iar particule mici din acest compus sunt transferate în alimente.
Testele au arătat că oxidul de zinc distruge proeminențele de pe suprafața celulelor intestinale și schimbă modul în care se absorb substanțele nutritive și felul în care se formează proteinele. În plus, pot permite unor compuși să treacă prin sânge, deși nu ar trebui.

Printre cele mai toxice conserve sunt conservele de ton, conservele de porumb, conservele de sparanghel și conservele de pui.


Mare atenție în special și la conservele de ton: pe lângă bisfenol și oxid de zinc, acestea conțin mercur, un metal toxic ce anulează toate beneficiile acestui peste (acizii grași Omega-3 și fosforul).

S-a demonstrat că mercurul are un efect extrem de nociv pentru sistemul nervos, crește șansele unui infarct și provoacă schimbai neurosenzoriale. De asemenea, poate produce interferențe în dezvoltarea neurologică, afectând astfel dezvoltarea normală a fătului. Consumul de conserve de ton este nerecomandat în special femeilor însărcinate.
Singurele ambalaje care nu conțin bisfenol (BPA) sunt sticla și hârtia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter