Actualitate

Bulgaria intră în zona galbenă. Cum pot scăpa românii de carantină?

Bulgaria va intra pentru România pe lista galbenă duminică, 29 august, la ora 00:00. Turiştii români pot evita carantina doar dacă prezintă certificatul verde european.

 

 


Anunţul privind singura metodă de a evita carantina a fost făcut vineri de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

 


„Foarte mulţi turişti români aleg litoralul bulgăresc în continuare. Carantina poate fi evitată prin prezentarea certificatului verde european. De asemenea, copiii sub 6 ani împliniţi sunt exceptaţi de la prezentarea oricărui document, iar turiştii care revin în ţară fără niciun document pot ieşi din carantină după efectuarea unui test PCR în ţară şi prezentarea rezultatului negativ”, se menţionează într-un comunicat al ANAT.

Astfel, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism recomandă turiştilor „să nu se panicheze”.


Certificatul verde, „esențial”

„Cât timp ţara vecină va fi doar pe lista galbenă, toţi turiştii români pot evita carantina. Esenţial este certificatul digital european”, susţin reprezentanţii agenţiei.

Astfel, pentru obţinerea acestui certificat, cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală îşi fac certificatul digital european românesc, prin accesarea unui link, iar cei care îşi efectuează testele PCR în Bulgaria vor accesa aplicaţia echivalentă a statului bulgar.


Totodată, carantina poate fi exceptată prin înscrierea în aplicaţia europeană în unele situaţii precum: persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România şi pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară, pentru care au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în ţară.

Sunt exceptați de carantină și cei cu test PCR și copiii sub 6 ani

De asemenea, carantina poate fi exceptată prin înscrierea în aplicaţia europeană pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 (inclusiv copiii între 6 şi 16 ani nevaccinaţi) efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).


Carantina poate fi exceptată şi pentru copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dar şi pentru persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării.

CITEȘTE ȘI:

Lista țărilor cu RISC EPIDEMIOLOGIC a fost actualizată. Destinațiile preferate de români rămân în zona ROȘIE

Ultimele Stiri
abonare newsletter