Actualitate

Cetățuia, dominată de cocioabe în perioada interbelică. Acum e de nerecunoscut. FOTO

Dealul Cetățuia sau „acoperișul Clujului” este de nerecunoscut în prezent, comparativ cu anii 60, când era dominat de „cocioabe”.

 

Un clujean a povestit istoria „acoperișului Clujului”, adică al Cetățuii, pe un grup de Facebook intitulat „Amintiri din Vechiul Cluj”. Acolo au fost postat și imagini cu dealul Clujului, care arată în prezent total diferit.


 

Înainte, dealul Cetățuia era dominat de cocioabe sărăcăcioase, dar și bordeluri, explică clujeanul. Chiar dacă pe această zonă a fost întemeiată o cetate, în urmă cu sute de ani, ca post de apărare și control asupra orașului, în Clujul interbelic faimosul deal s-a transformat într-o locație „de întâlnire” a clujenilor cu prostituatele.


„Așa zisul «acoperișul Clujului» a fost și este Dealul Cetățuia. Aici a fost ridicat de austrieci în 1726 o cetate cu ziduri în formă de stea de către arhitectul militar Giovanni Murando Visconti, menită să fie un post de apărare și control asupra Clujului. Cunoaștem istoria ei. Însă în perioada interbelică și pănă în anii 1960 panta dealului era locul pe care se găseau unele dintre cele mai mizere zone ale orașului, cu cocioabe mizere și bordeluri fără pretenții în care prostituatele își ofereau serviciile pentru mâncare sau lemne de foc”, povestește bărbatul.

Un număr mare de prostituate s-au adunat pe dealul Cetățuia, fiindcă o reglementare a poliției interzicea femeilor să lucreze în restaurante sau cafenele. Acest lucru s-a schimbat când pe Cetățuie s-a ridicat hotelul Belvedere, care a oferit o „notă de lux” locului:


„O reglementare a poliției clujene din perioada interbelică interzicea angajarea femeilor în restaurante și cafenele, fapt care a atras imediat o creștere a numărului de prostituate, iar în «mahalaua» de pe Cetățuie a înflorit și mai mult comerțul cu servicii sexuale. Erau circa 80 de bordeluri. Eu personal nu am îndrăznit niciodată să «vizitez» singur acest loc. Dar  începutul anilor ’60, construirea noilor blocuri pe pe Strada Dragalina a schimbat fundamental peisajul zonei, iar ridicarea hotelului Belvedere a dat o notă de lux și modernitate acestei părți a Clujului (Dr. Ancuța-Lăcrimioara Chiș)”, a mai spus clujeanul, citând-o pe autoarea Ancuța-Lăcrimioara Chiș. 

Cetățuia, în proces de modernizare în prezent

În prezent, există un proiect de modernizare al dealului Cetățuia care presupune exproprieri de 40 de milioane de lei. 


În propunerea de proiect prezentată pentru reamenajarea Cetățuii, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. 

Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo, în detrimentul mașinilor.


Mobilierul urban va fi integrat într-un concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Astfel, proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere.

De asemenea, în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural.

CITEȘTE ȘI:

Exproprieri pe Cetățuie. Amenajarea va costa peste 200 mil. de lei

 

POZA ZILEI: Cum arăta Cetățuia în anii '80? Zona se schimbă RADICAL în următorii ani

 

abonare newsletter