Actualitate

Cât de mulţumiţi sunt românii de sistemul de sănătate?

<p />Românii sunt profund nemulţumiţi de sistemul de sănătate şi de modul în care acesta este administrat, România fiind ţara cu cel mai scăzut nivel de mulţumire, de doar 6%, rezultă dintr-un studiu realizat în 28 de ţări.

Studiul, desfăşurat la nivel global de către IRIS Network, indică o profundă insatisfacţie cu privire la sistemul de sănătate din România.

În România, oamenii au penalizat puternic sistemul public de sănătate, România fiind ţara cu cel mai scăzut nivel de mulţumire dintre cele 28 de ţări care au participat la studiu: doar 6% dintre români sunt mulţumiţi de serviciile publice de sănătate.


„În România 58% dintre cei care au răspuns la studiu cred că sursa problemelor din sistemul medical provine din managementul ineficient, în timp ce 42% cred că fondurile insuficiente sunt principalul aspect de blamat”, se arată în studiul citat de Mediafax.

Niveluri apropiate de al României se observă şi în Egipt (7%), Columbia (8%) şi Ucraina (9%).


La nivel global, şapte din zece persoane consideră că au o stare de sănătate bună sau foarte bună. Ţările în care autoevaluarea stării de sănătate înregistrează cel mai bun nivel sunt SUA, Irlanda, Columbia, Germania, Pakistan şi Indonesia, în aceste ţări peste 80% dintre participanţii la cercetare fiind mulţumiţi de propria stare de sănătate.

„România se încadrează în media globală (alături de Grecia, Franţa, Slovenia şi Olanda), 72%din populaţie apreciindu-şi pozitiv starea de sănătate”, rezultă din studiu.


În România, 76% dintre cei care au răspuns consideră că dieta aleasă este principalul factor care are efect asupra stării de sănătate, iar pe locul doi se situează nivelul de exerciţii fizice (65%).

Doar 44% cred că starea lor de sănătate poate fi influenţată de cantitatea de alcool consumată şi doar 46% apreciază că fumatul are un impact asupra sănătăţii lor.


Studiul IriS Global Health a fost realizat în 28 de tari membre ale reţelei Iris Network. În total au fost realizate 22.493 de interviuri folosindu-se metode de colectare adaptate situaţiei din fiecare ţară (on-line, face to face sau prin telefon). Datele au fost colectate în perioada august - octombrie 2011, folosindu-se un chestionar similar în toate ţările participante. În România s-au realizat 1.100 de chestionare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter