Actualitate

Un grup de tineri voluntari ajută clujenii la treburile gospodărești

„Salut Cluj-Napoca! Suntem un grup de tineri voluntari și căutăm oportunități de a le slujii din acest oraș frumos! Dacă aveți vreo muncă care trebuie făcută, vă putem ajuta, cum ar fi cu grădinărit, animale, și mai multe”, așa își încep tinerii voluntari descrierea într-un grup de Facebook.

 

 


Într-un interviu acordat monitorulcj.ro, Elijah Wilkinson, membru al unei echipe de voluntari explică de unde a pornit ideea voluntariatul și unde îi pot contacta clujenii.

 


Serviciile pe care vi le oferă grupul de voluntari

Chiar dacă unele persoanele sunt reticente în primirea străinilor în propria locuință, voluntarii încearcă să creeze o legătură de prietenie cu acele persoane și să fie cât mai deschise.

„Nu forțăm pe nimeni dacă nu ne dorește ajutorul, avem aici o biserică în Cluj din care facem parte și prin membrii clujeni care sunt în această biserică, găsim mai mulți oameni. Și cel mai mult ne-a ajutat faptul că membrii cunosc mai multe persoane și este mult mai ușor să lucrăm prin ei, decât dacă am merge doi străini să le oferim serviciile, cum ar fi ajutorul în gospodărie cu curățenia sau grădinărit. Noi mergem la masa săracilor, este un loc din Cluj unde se gătește mâncare pentru cei săraci. Noi mergem acolo sâmbăta și îi ajutăm la pregătirea mâncării și la curățenia de după. Iar în fiecare marți predăm cursuri gratuite de limba engleză”, a declarat Elijah Wilkinson.


Programul lor este încărcat, având doar o zi pe săptămână în care nu muncesc, dar tinerii voluntari își păstrează zâmbetul pe buze.

Un serviciu mai puțin cunoscut

„Pe lângă toate acestea, noi ajutăm oamenii să își găsească strămoșii. Adică putem să ne uităm la arhive, iar biserica noastră are un site unde facem istoria familiei. Oricine dorește să afle mai multe despre istoria lor poate să vină la noi la biserică și o să-i ajutăm. Chiar dacă este un serviciu mai puțin neobișnuit atât membrii ai bisericii cât și clujeni au fost curioși să își afle originile”, a încheiat Elijah.


Elijah  Wilkison este misionar al Bisericii lui Iisus Hristos din Zilele din Urmă venit pe o perioadă de 2 ani în România. Pentru el faptul că poate să ajute comunitatea clujeană fără să aștepte nimic în schimb este cea mai mare bucurie sufletească.

„Am recunoștiința sufletească și că Dumnezeu vrea să fac asta, să nu mă gândesc la mine însumi ci să mă gândesc la alții.”


Ce sunt misionarii?

Misionarii sunt membri ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă care pleacă de acasă o perioadă de 18 luni-2 ani pentru a sluji altora și a împărtăși Evanghelia. Ei vin din întreaga lume. Ei sunt fie tineri adulți, fie cupluri căsătorite ieșite la pensie. Însă indiferent de vârsta lor, motivația lor fiind sinceră. După slujirea lor, ei se întorc acasă pentru a-și termina facultatea, pentru a munci, pentru a-și întemeia o familie și pentru a trăi o viață normală.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani sunt încurajați să se pregătească pentru a îndeplini o misiune de prozelitism cu normă întreagă timp de doi ani, autofinanțată. Femeile tinere care doresc să slujească ca misionare pot sluji începând cu vârsta de 19 ani, timp de un an și jumătate. Cuplurile de pensionari au, de asemenea, opțiunea de a îndeplini o misiune. Misionarii petrec de obicei două săptămâni într-o zi Centrul de Instruire Misionară (sau două-trei luni pentru cei care învață o limbă nouă) în care studiază scripturile, învață limbi noi atunci când este cazul, se pregătesc să predea Evanghelia lui Iisus Hristos și învață mai multe despre cultură și despre oamenii din care trăiesc. În decembrie 2019, Biserica LDS avea peste 67.000 de misionari cu normă întreagă în întreaga lume și peste 31.000 de misionari de serviciu.

Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

Încep înscrierile pentru voluntariat la Jazz in the Park

 

abonare newsletter