Actualitate

Zilele Culturale Maghiare încep săptămâna viitoare, cu concerte, expoziții și tururi ghidate, în peste 60 de locații

După o ediție mai restrânsă anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus, Zilele Culturale Maghiare revin anul acesta într-o formă „mai rotunjoară”, aducând sute de evenimente în 60 de locații din Cluj-Napoca.

 

 


Zilele Culturale Maghiare vor avea loc anul acesta între 17 și 22 august, în peste 60 de locații din municipiu, inclusiv în sediile asociațiilor partenere, dar și în punctele cunoscute deja de public din anii trecuți: Piața Unirii, strada Miahil Kogălniceanu, strada Potaissa, curtea Muzeului de Artă, etc.

 


Festivalul va avea loc cu respectarea tuturor măsurilor impuse de autorități, în contextul pandemiei de coronavirus, iar în majoritatea locațiilor, accesul este permis doar persoanelor vaccinate, cu test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau cu test antigen nu mai vechi de 24 de ore.

Ne pare foarte bine că am putem organiza festivalul, nu a fost ușor, ne-a pus mult pe gânduri și ne-a dat mult de lucru, dar, cu o săptămână înainte de începere, noi, organizatorii, putem să considerăm că suntem pregătiți e această ediție, care, ca amploare, va fi undeva între cea din 2019 și cea din 2020. Din cauza pandemiei, participarea la toate programele noastre va fi condiționată de adeverința de vaccinare, nu se poate intra decât pe baza adeverinței de vaccinare, a testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau a testului antigen nu mai vechi de 24 de ore. Aceste măsuri nu vin de la noi, trebuie să ne conformăm legilor în vigoare”, a transmis Gergely Balázs, organizatorul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.


Finanțare de 680.000 de lei din bugetul municipiului

Primăria Cluj-Npaoca a acordat anul acesta o finanțare nerambursabilă de 680.000 de lei evenimentului cultural, cu 150.000 de lei mai mult decât în ediția din 2019.

„Din punctul nostru de vedere, lansarea vieții culturale este o prioritate anul acesta, având în vedere că reglementările permit organizarea de festivaluri și evenimente culturale, în condiții mai generoase decât anul trecut. Prin urmare, în ceea ce privește Zilele Culturale Maghiare, autoritatea locală a decis finanțarea acestui eveniment, în acest an, cu 680.000 de lei, o sumă considerabil mai mare față de anul 2019, cu 150.000 de lei mai mare decât finanțarea într-un an în care nu am avut încă pandemie.


Având în vedere experiența anilor trecuți, nu cred că vor fi probleme, pentru că organizatorii au deja experiență în ceea ce privește derularea evenimentelor, iar forțele de ordine vor fi prezente în vederea asigurării siguranței și respectării regulilor”, a declarat viceprimarul Olah Emese, într-o conferință de presă, miercuri.

Tururi ghidate, concerte și surprize pentru copii și adulți deopotrivă

În cadrul festivalului, vor fi organizate tururi ghidate ale orașului, dar și a cimitirului central și a expozițiilor din cadrul festivalului. De asemenea, vor avea loc concerte și spectacole pentru clujenii de toate vârstele, însumând peste 280 de evenimente în 60 de locații.


„Suntem foarte bucuroși că anul acesta putem să facem și mai mult decât anul trecut. Putem reveni la câteva dintre evenimentele de acum doi ani, cu care am obișnuit publicul clujean, cum ar fi strada Kogălniceanu, anul acesta ceva mai restrâns decât în anii anteriori, dar vom avea târg meșteșugăresc și târg de carte. Va funcționa și Strada Vinului în perioada 18-21 august, iar Piața Unirii și în curtea Palatului Banffy vom avea concerte pentru copii și adulți. Vom avea 280 de programe care se desfășoară în 60 de locații, inclusiv sediile organizațiile partenere.
Vom avea tururi ghidate tematice în centrul Clujului, tururi baroce sau din timpul lui Matias și în cimitirul central, dar și la expozițiile pe care le vernisăm în timpul festivalului”, a afirmat Szabó Lilla, director de programe.

Restricții de circulație pe durata festivalului

Viceprimarul Olah Emese a anunțat că vor fi introduse anumite restricții de circulație auto în centrul orașului pe perioada festivalului.

„În acest an vom avea mai puține restricții de circulație, începând cu 15 august, putem să ne așteptăm la închiderea benzii din estul Pieții Unirii, astfel încât montare și demontarea scenei, dar și desfășurarea evenimentelor să se facă în condiții optime, iar din 16 august, se vor închide străzile Kogălniceanu și Potaissa, unde vor avea loc târgul meșteșugăresc și Strada Vinului”, a spus viceprimarul Clujului.

Centru de vaccinare, pe toată durata festivalului

În cadrul festivalului, va fi amenajat un centru de vaccinare anti-COVID pentru copii și adulți pe strada Kogălniceanu. Aici, clujenii doritori se pot vaccina cu Pfizer (copiii între 12 și 18 ani) sau cu Johnson & Johnson (adulții peste 18 ani), acesta din urmă administrându-se într-o singură doză.

„Centrul de vaccinare va fi amplpasat pe strada Kogălniceanu și va funcționa de miercuri, suntem în curs de organizare și colaborăm cu prefectura, cu DSP și cu primăria. Pentru copii se va folosi vaccinul Pfizer, iar pentru adulți, vaccinul Johnson & Johnson”, a afirmat Szabó Lilla.

Cine are acces la evenimente?

Pentru a putea intra la evenimentele care vor avea loc în Piața Unirii, Strada Vinului, Curtea Muzeului de Artă, Curtea Colegiului Reformat și Grădina cu ruine a Bisericii Reformate, participanții cu vârsta peste 16 ani trebuie să prezinte una dintre următoarele dovezi:

- certificat de vaccinare EU Green, care să ateste finalizarea schemei complete de vaccinare cu cel puțin 10 zile în urmă
- test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore
- certificat medical care atestă infectarea cu SARS-CoV-2 emis cu 15-180 de zile înainte

La deschiderea din 17 august, care are loc la Opera Maghiară, pot participa doar persoanele care au un certificat de vaccinare valid și bilet de intrare cumpărat de la casieria Operei sau online.

La târgul și activitățile de pe strada Kogălniceanu poate lua parte orice persoană, chiar dacă nu are un certificat de vaccinare sau un test negativ PCR.

Persoanele care au certificat de vaccinare pot primi o brățară, pe care o pot purta pe toată durata festivalului, în locurile de desfășurare indicate mai sus. Această brățară poate fi solicitată de către participanți la intrarea în perimetrul festivalului din Piața Unirii, precum și de la punctele de informare ZCMC.

„Pentru a se evita aglomerația, vă recomandăm să solicitați brățara de festival cu o zi înainte de începerea evenimentului la care doriți să participați. Vă atragem însă atenția că deși aceste brățări garantează libera circulație în locurile de desfășurare a festivalului, autoritățile competente pot solicita oricui și oricând verificarea certificatului de vaccinare”, transmit organizatorii.

Toți cei care nu au un certificat de vaccinare valid trebuie să prezinte întotdeauna, la intrarea în spațiile de festival,  unul dintre documentele indicate la punctul 1.

În momentul sosirii la locul evenimentului, participanților li se va lua temperatura corporală și vor trebui să-și dezinfecteze mâinile. Pe parcursul evenimentelor este necesară purtarea măștii de protecție, atât în interior, cât și în exterior.

La evenimentele Zilelor Maghiare din Cluj-Napoca se poate participa atât cu un certificat de vaccinare EU Green, cât și cu certificatul de imunitate emis de Guvernul Ungariei.

CITEȘTE ȘI

Zilele Culturale Maghiare vor avea loc în august. Peste 200 de programe în mai multe locații din Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter