Actualitate

A revenit metoda „accidentul”, varianta COVID. Cum funcționează?

Poliţiştii avertizează cu privire la o nouă metodă de înşelăciune, apărută în ultima perioadă, după modelul „accidentul”.

 

 


Escrocii se adaptează vremurilor și au schimbat clasica înșelăciune prin metoda accidentului cu una nouă, numită „metoda COVID”.

 


Ce înseamnă metoda COVID?

Metoda COVID este o modalitate prin care infractorii încearcă să intre în posesia unor sume de bani sunând la diferite persoane, pe care le anunţă că au rudenii infectate cu noul coronavirus şi este nevoie de bani pentru a le cumpăra ventilatoare în spital.

Șarlatanii îşi apelează ţintele prezentându-se a fi doctori sau inspectori DSP. Pentru a fi convingători, ei susţin că ruda infectată este în stare gravă şi că trebuie intervenit „cât mai repede”.


Ţeparii continuă apoi cerându-le bani celor contactaţi pe motiv că bolnavul trebuie transporat la alte unităţi medicale şi că trebuie achiziţionate aparate medicale care să-l ajute pe pacient să se vindece.

 „Erau solicitate sume între 5.000 şi 30.000 de lei”, a transmis Poliţia Cluj.


Cum te poți feri de metoda COVID?

În majoritatea cazurilor infractorii nu au nicio informaţie cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acţiunea lor este dat de localitatea, cartierul, eventual strada în care se află locuinţa victimei, întrucât, prin accesul la internet, pot fi accesate cărţile virtuale de telefon.

„Cetăţenii să nu ofere date personale la telefon, indiferent de calitatea invocată de interlocutor, să nu trimită sume de bani unor necunoscuţi, indiferent de pretextul acestora”, transmit oamenii legii.


În cazul în care sunteți victima unei astfel înșelăciuni, sesizați cea mai apropiată secție de poliție sau apelați 112.

CITEȘTE ȘI

Metoda veche prin care sunt păcăliți bătrânii a revenit. Cum rămân aceștia fără case?

Ultimele Stiri
abonare newsletter