Actualitate

Insectele care au invadat Clujul NU pot fi îndepărtate cu substanțe chimice! Explicațiile unui specialist

O specie de insecte a apărut în ultimele zile în Cluj-Napoca și nu pot fie îndepărtate prin metodele clasice.

Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie, a prezentat pe pagina de Facebook cazul invaziei de ploșnite care au devenit extrem de agasante pentru clujeni.

„Deja există o isterie apropo de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii <>. Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei”, a explicat cercetătorul.


Conform spuselor lui Adrian Ruicănescu, această specie de insecte nu poate fi îndepărtată cu substanțe chimie, iar oamenii trebuie să suporte o perioadă această problemă agasantă.

„Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să <> apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie. <> care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe. Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca. Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C !”, a spus Ruicănescu


Expertul recomandă tuturor să lase natura să rezolve această problemă apăsătoare.

„Așa cum, după un atac <> al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic Cameraria ohridella în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul. În fotografie, ploșnița-dantelată-a-stejarului Corythucha arcuata și a platanului Corythucha ciliata”, a mai adăugat cercetătorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter