Actualitate

Aparthotel în centrul Clujului, ridicat de familia Eram-Esca. Proiectul, lăudat în comisia de urbanism - FOTO

Un complex de trei apartamente ce vor fi închiriate în regim hotelier va fi amenajat de familia Eram-Esca în centrul Clujului. Proiectul a fost avizat de Comisia de Urbanism.

 

 


Proiectul imobiliar pentru amenajarea unui aparthotel pe strada Fortăreței din centrul Clujului a primit aviz favorabil în ședința Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de marți. Beneficiar al proiectului este familia prezentatoarei de știri Andreea Esca.

 


Planul urbanistic de detaliu (PUD) dezbătut astăzi prevede demolarea parțială a unui imobil existent și extinderea, etajarea, refațadizarea și reabilitarea imobilului de pe strada Fortăreței, numărul 2. Este vorba despre două parcele de teren, cea mai mare dintre ele având 439 de metri pătrați, iar a doua - 170 de metri pătrați.

Clădirea cea mai mare urmează să aibă suprafața desfășurată de 877 de metri pătrați, iar cealaltă - 251 de metri pătrați. Proiectul a fost anterior avizat de comisia de monumente, întrucât pe amplasament se află și o casă din secolul XIX, cu valoare de patrimoniu.


„În conformitate cu prevederile PUG şi Regulamentului de Urbanism al municipiului Cluj Napoca, amplasamentul este inclus în intravilanul localității Cluj-Napoca, în interiorul perimetrului de protecție avalorilor istorice și arhitectural-urbanistice, în zonă arheologică protejată, aflat în coproprietate privată. Conform anexei 5 din Regulamentul Local de Urbanism, înscris la nr. crt. 306, pe amplasament este o clădire cu valoare artistică ambientală – casă din secolul XIX cu valoare de patrimoniu 2 ( pentru această categorie e interzisă desființarea totală sau parțială, modificarea expresiei arhitecturale, alterareaelementelor arhitecturale caracteristice)”, se arată în proiect.

Un corp al clădirii existente va fi demolat

Proiectul prevede demolarea corpului de clădire construit de-a lungul limitei de proprietate din est, iar celălat corp al clădirii va fi înălțat cu un etaj nou și mansardă. În total, trei apartamente vor fi amenajate pe cele trei niveluri rezultate.


„Proprietarii doresc demolarea corpului de clădire construit de-a lungul limitei de proprietate din est și care parazitează zidul de împrejmuire, eliberând astfel o porțiune de teren care va asigura iluminat, aerisire și o impresie generală mai bună pentru restul dezvoltării. Pe calcanul de pe latura vest se va construi un etaj nou și mansardă peste corpul subsol și parter existent, într-o manieră care va păstra intacte bolțile de cărămidă ale încăperilor existente. Pe latura din sud se va construi un corp îngust și înalt pentru scara principală de acces la noul etaj. De aici o altă scară dedicată va urca la mansardă. La fiecare nivel se va amenaja un apartament (3 apartamente în total), iar la subsol boxe de depozitare”, se arată în documentație.

Spațiul verde va fi extins

Spațiul verde va fi extins prin demolarea corpului de clădire.„În situația existentă, parcelele studiate nu beneficiază de spațiu verde amenajat sau neamenajat, în plus curtea interioară existentă, destinată strict circulației pietonale, este foarte mică (lățime minimă 2.90 m, lățime maximă 5.00 m în zona accesului pe parcela din strada Fortăreței). Prin intervenția propusă de demolare, se renunță la corpul parazitar cu regim de înălțime parter de latura estică și se propune amenajarea unui spațiu verde pe locul acestuia, reabilitând astfel spațiul verde și îmbunătățind calitatea luminii pentru latura vestică și sudică construită și extinsă”, se mai arată în documentul citat.


Primarul Emil Boc o invită pe Esca să se mute la Cluj

Primarul Emil Boc, prezent în ședința comisie de urbanism, s-a arătat surprins să audă că beneficiarul proiectului este familia Eram-Esca, transmițându-i vedetei TV salutări, prin intermediul avocatului beneficiarului, Nicolae Aldea, și invitând-o pe aceasta să se mute în orașul de pe Someș. Edilul a lăudat proiectul, afirmând că acesta va aduce un plus de calitate zonei centrale a orașului. De asemena, și arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a apreciat proiectul prezentat de arhitect în comisie și, în cele din urmă, proiectul a fost avizat favorabil.

CITEȘTE ȘI

FOTO. Creșă modernă în Mănăștur. Boc: „Trimitem proiectul la comunele învecinate, să ia exemplu”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter