Actualitate

Ordonanță de Urgență pentru împușcarea urșilor! Cine decide și când poate fi omorât un urs?

Ministerul Mediului a publicat Ordonanța de Urgență prin care se pot împusca sau eutanasia urșii în România.

Animalele pot fi împușcate sau eutanasiate în „în situațiile critice care pun în pericol viața sau integritatea corporală a cetățenilor”. Un urs poate fi ucis doar după ce o echipă de intervenție locală condusă de viceprimar și primar decide acest lucru.

 

Conform Ordonanței de Urgență, în momentul în care apare un urs periculos se va înființa o echipă de intervenție formată  din: primarul sau viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs incidentul, personal al unităților de jandarmi din localitatea respectivă, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului fondului de vânătoare și un medic veterinar împuternicit. Conducătorul acestei echipe va fi primarul sau viceprimarul. Metoda de intervenție va fi stabilită în urma unui vot.


Potrivit ordonanței, intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual prin următoarele metode:

a) îndepărtarea prin diverse mijloace;
b) tranchilizare și relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.

Intervenția se face gradual, începând cu metoda „îndepărtării”. Dacă aceasta nu funcționează, se trece la tranchilizare și relocare.

În concluzie, un urs va fi îndepărtat la început, ulterior va fi relocat și doar în cazul în care el revine va fi eutansiat sau împușcat.

abonare newsletter