Actualitate

FOTO. Cerul Clujului, „pictat” cu nori roz. Imagini de poveste surprinse de clujeni

Un văl de nori roz s-a așternut vineri deasupra Clujului. Care e explicația fenomenului?

 

 


Mai mulți clujeni au surprins imagini cu norii rozalii ce au acoperit vineri cerul, în mai multe cartiere din oraș. Imaginile rupte parcă dintr-un basm sunt rare, dar nu ieșite din comun.

 


Expliația pentru apariția nuanțelor roz sau roșii pe nori este că lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie și roșie, interferează mai puțin cu moleculele gazelor atmosferice și trece mai ușor prin atmosferă.

La apus și la răsărit, calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă și prin urmare, culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei, scrie geogra.ro.


Fenomenul poate fi accentuat de prezența moleculelor de apă, a norilor, a prafului sau a unor substanțe poluante. În timpul unor erupții vulcanice, de exemplu, mari cantități de cenușă și gaze pot fi emanate în atmosfera, în acest caz cerul devenind de un roșu aprins, acesta este și motivul pentru care în înțelepciunea populară se spune că un cer de un roșu ieșit din comun, prevestește un eveniment negativ.

FOTO: Facebook/ Iulia Mureșan-Mătieș și Stnsc Mihai


CITEȘTE ȘI

FOTO. GRINDINĂ pe Autostrada A3, între Turda și Gilău. Circulație îngreunată

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter