Actualitate

VIDEO cu sarcofagul descoperit la Cluj! Osemintele erau ale unui adolescent dintr-o familie bogată

Un sarcofag intact a fost descoperit la Cluj-Napoca în luna mai, în timpul lucrărilor de pe Bulevardul 21 Decembrie. Osemnitele îi aparțin unui adolescent care provenea dintr-o familie importantă.

 

 


Sarcofagul a fost descoperit în timp ce se săpa o groapă pentru montarea unui stâlp. Acesta îi aparține necropolei de est a orașului roman, potrivit reprezentanților Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

 


„După cum v-am mai spus, în data 18 mai, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman”, a transmis instituția. 


Sarcofagul de la Cluj, o descoperire extrem de rară

Arheologii clujeni au descoperit că în sarcofag se aflau osemintele unui adolescent, copilul unei persoane importante. 

Descoperirea este foarte rară în special pentru că sarcofagul era intact:


„Descoperirea a fost făcută de colegii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB. Aceștia au anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a preluat sarcofagul. Descoperirea este una rară din două motive principale:

1. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante. 


2. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană”, a mai transmis instituția.

Singurul obiect din sarcofag, o monedă antică

O comisie de specialiști a desfăcut sarcofagul după descoperire. Singurul obiect aflat în acesta, pe lângă osemintele copilului, era o monedă veche. 

„Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor.  În data de 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere.

După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize”, a anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. 

CITEȘTE ȘI:

O mumie din Egiptul antic în PREMIERĂ la Cluj!

 

Misterul mumiei egiptene de la Muzeul de Istorie din Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter