Actualitate

Zboruri directe spre Madrid, de pe Aeroportul Cluj, de două ori pe săptămână

O nouă destinație este disponibilă de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, de astăzi.

 

 


Blue Air a început joi operarea zborurilor directe spre Madrid, cu 2 frecvențe săptămânale, în zilele de joi și sâmbătă.  Pasagerii pot călători între România și Spania fără restricții, fără obligativitatea efectuării unui test COVID și fără grija carantinei.

 


Compania aeriană Blue Air are în acest moment în operare de pe aeroport încă 8 destinații, după cum urmează:

- București Otopeni (Lu, Ma X2, Mi X2, Jo, Vi X2, Sâ, Du X2)
- Barcelona ( Ma și Sâ )
- Amsterdam ( Mi și Du )
- Dublin ( Ma, Jo, Sâ și Du )
- Paris Charles De Gaulle ( Lu și Vi )
- Larnaca ( Jo și Du )
- Burgas ( Mi și Du )
- Constanța ( Lu și Vi )


Biletul de avion poate fi rezervat accesând site-ul https://www.flyblueair.com/ro/ro/.

Certificatul verde digital, lansat azi

Portalul de unde se pot obține certificatele digitale UE privind COVID (așa numitul pașaport COVID) este activ de joi, 1 iulie. Procedura pentru generarea acestor documente este facilă și rapidă. Obținerea certificatului se face prin parcurgerea câtorva pași în cadrul platformei și este gratuită, precizează STS, adăugând că documentul poate fi folosit la ieșirea din țară, atât în format digital, pe telefon, cât și printat.


Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor putea obține documentul în mai puțin de 10 pași, potrivit STS.

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.


2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit.

6. În funcție de categorie, se completează:

Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Pregătiri la Aeroportul din Cluj

Directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a explicat pentru monitorulcj.ro cum va funcționa certificatul și ce pregătiri s-au făcut în aerogări pentru lansarea acestuia.

„Nu este vorba de haos, ci este vorba de modul de implementare. Noi, aeroporturile din Europa și companiile aeriene, solicităm să se găsească o procedură prin care să se facă verificarea anterior sosirii la aeroport a pasagerilor. În felul acesta s-ar câștiga timp. De asemenea, solicităm ca acesta să fie verificat doar la îmbarcare, în Uniunea Europeană, ceea ce ar fluidiza foarte mult, s-ar câștiga timp și s-ar îmbunătăți experiența pasagerului.

Este un pas înainte, acest certificat. În România, Ministerul de Interne a pregătit condițiile pentru implementare, poliția de frontieră este dotată cu scannere, iar pasagerii care ajung la poliția de frontieră și nu au acest certificat digital, vor fi direcționați către DSP, pentru a li se verifica documentele. Pentru cei care vor avea certificatul verde digital, acesta va fi un mare avantaj, pentru că ei merg, la sosire, direct la poliția de frontieră”, a declarat David Ciceo.

abonare newsletter