Actualitate

1 iulie vine cu măsuri de RELAXARE! Ce vor avea voie românii să facă începând de astăzi?

Începând cu data de 1 iulie vor intra în vigoare mai multe măsuri de relaxare. Românii vor avea liber la evenimente, regulile devenind mult mai permisive.

 

 


Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus o serie de noi măsuri de relaxare, care vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie.

 


Care sunt măsurile de relaxare valabile de la 1 iulie?

La nunți și botezuri vor putea participa în interior 100 de persoane și în exterior, 150 de invitați, fără a fi nevoie de vaccinare, test negativ sau să fi trecut prin boală. În cazul în care toți participanții pot prezent una din cele trei dovezi, la eveniment este permis un număr maxim de 300 de persoane.

Cluburile, barurile, restaurantele și cafenelele vor putea rămâne deschise până la 2.00 noaptea, însă accesul în primele două se poate face doar cu dovada vaccinării.


De asemenea, sălile de fitness vor fi deschise la capacitate maximă, iar toate târgurile, bâlciurile și talciocurile vor putea fi redeschise.

Măsurile vizează și evenimentele sportive

În cazurile evenimentelor sportive, acestea vor putea fi organizate la capacitate maximă în cazul în care toate persoanele sunt vaccinate. În lipsa vaccinului, acestea vor avea loc la o capacitate de 50%, indiferent dacă au loc în interior sau exterior, persoanele trebuind să fie vaccinate ori să dețină un test negativ.


Totodată, de la 1 iulie, hotelurile și pensiunile vor putea funcționa la capacitate maximă.

Evenimente cu peste 2.000 de persoane

Activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.


Participarea la activități este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Conferințele, permise în interior

Se va permite de asemenea organizarea de conferințe în spații închise, cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interiordacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanțare și cu obligativitatea purtării măștii de protecție.

Desfășurarea activității operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spații închise va fi permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2.

CITEȘTE ȘI:

Unde poți „fugi” de caniculă, la Cluj? Piscine și ștranduri din oraș și din împrejurimi

 

Vești bune pentru clujeni! Directorul CTP a anunțat când revine 25N, autobuzul de noapte

 
 
poster
 
 
  
 
 
 
 
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter