Actualitate

Peste 800.000 de lei, falsificați în Cluj. Cum poți depista banii?

Peste 800.000 de lei falsificați au fost găsiți la Cluj și în apropierea orașului. Cum poți depista bancnotele falsificate?

 

 


Procurorii și ofițerii de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat 20 de percheziții la domiciliu, în Cluj, Sălaj și Satu Mare, conform DIICOT. Prin acțiunile realizate, s-a reușit destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de monedă și punere în circulație de valori falsificate.

 


Anchetatorii au stabilit că grupul s-a format începând cu data de 1 mai 2021, în Satu Mare.

Suma contrafăcută

Membrii grupării au falsificat o cantitate mare de bancnote, aproximativ 800.000 de lei, pe care, fie i-au plasat în mod direct pe piață, fie au apelat la alte persoane cărora le-au vândut cantități mari de bancnote, în schimbul unor sume de bani. Bancnotele false sunt foarte bine realizate.


„Bancnotele erau confecționate din plastic care imita materialul din care sunt confecționate bancnotele originale, iar cernelurile folosite la imprimare erau aproape identice cu cele autentice. Bancnotele falsificate prezentau microperforațiile specifice, dimensiunile fiind aproape identice și nu puteau fi detectate fără a fi verificate cu un aparat special”, au transmis procurorii DIICOT.

Bani, droguri și arme

În urma perchezițiilor, au fost ridicate și indisponibilizate mai multe sume de bani în lei și valută, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, stick-uri de memorie, imprimante, dispozitive GPS, 13.960 de țigarete, 10 comprimate ecstasy, 3 doze de substanță albă purverulentă și un pistol, au mai spus procurorii.


La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, urmează să fie duse, pentru audieri, 9 persoane.

abonare newsletter